Хем круша, хем пъпеш

11.09.2013
0
100678

Става въпрос за плода пепино, който по форма приличат на круша, а по вкус – на пъпеш. Въпреки че ароматът е също като на пъпеша, двата плода нямат роднинска връзка. Зрелият плод се познава по характерните си резки по кората. Цветът му е кремав, жълт или оранжев. В средата има семки, които лесно могат да се отделят. Меката част на плода е много сочна, тъй като се състои от 92% вода. Богата е на каротин, желязо и пектинови вещества. Леко киселият вкус се дължи на витамин С, чието съдържание е високо както в цитрусовите плодове. Пепиното е готово за консумация, когато цветът му от зеленикав се превърне в кремав и плодът леко омекне. Най-вкусно е сурово и леко охладено (със или без кората), като семките предварително се почистват. От пепино може да се приготви вкусно сладко, конфитюр или компоти.

 



Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: