Храна за боговете

10.03.2016
0
4639

Амарантът е едно от най-старите, култивирани от човечеството растения. Амарант, киноа и царевица са били основна храна за ацтеките, инките и маите, като преди повече от 500 години, амарантът е бил „храна за боговете”, свързан с ритуали и запазен само за елита.

В наши дни амарантът е истинско богатство за всички, които са решили да се хранят по-здравословно, приемайки качествена и полезна храна. Амарантът е едногодишно растение, което на височина достига 2 м. Цветовете на листата му варират от тъмночервено до пурпурночервено, оранжево, розово, зелено, та до бяло. Използват се основно семената на растението, които приличат на просо. Зърната са с кръгла форма (като топченца) и са изключително дребни – 1500 зрънца се равняват на един грам.

Една от най-важните характеристики на амаранта е, че е безглутенов. Има много висока хранителна стойност, с която превъзхожда всички останали безглутенови зърнени култури. Съдържа много повече протеини от всяко друго безглутеново зърно – в чаша амарант има 281 г протеини, а в ориза те са едва 13,1 г. Отличен източник е на лизин и съдържа съвършена комбинация незаменими аминокиселини. Богат е на магнезий, желязо, фосфор  и калций (има два пъти повече от млякото). В една чаша се съдържат 18 г фибри, което безспорно превръща амаранта в истински „шампион по фибри“ – дори и на фона на пшеницата те са 3 пъти повече. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, а по съдържание на витимин Е се доближава до зехтина.

Ако зърната на амаранта се накиснат във вода за около 10 минути, това запазва хранителния им профил. Варят се във вода, в съотношение 1:2,5, обикновено за около 20–25 минути, като не трябва да се преваряват, защото има риск да придадат на храната леко гумен вкус.

Освен, че е изключително пълноценен хранителен продукт, амарантът се отличава и с много приятен, леко орехов вкус. В комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз осигурява пълна гама протеини, със същата хранителна стойност, като рибата, пилешкото или червеното месо.

Семената на амаранта са подходящи за печене, могат да се смелят на брашно, или да се пукат като пуканки. Успешно се комбинира с различни ястия – супи, яхнии и др. Подсладен със стевия или мед, с добавени сушени плодове и ядки представлява чудесна здравословна закуска.

Pinterest


Коментари (0)



213 ДУШИ ОНЛАЙН
Яница Василева се регистрира в сайта.
Златка Техова се регистрира в сайта.
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта