Как се готви киноа?

06.01.2014
3
24131

Първото, което трябва да знаете е, че преди да правите с нея каквото и да било трябва да я измиете добре.

По принцип в търговската мрежа се продава белена и мита, но въпреки това е хубаво да я измиете още веднъж с топла вода. За да се пази от тревопасните, тя съдържа т.нар. сапонини - горчиви субстанции, които, ако не се отмият, могат да направят ястието горчиво. След като е добре измита, най-често киноата се вари в съотношение 1:2.

Pinterest


Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2014
Хубавото на това растение е, че няма собствен натрапчив вкус. Дори мога да кажа, че такъв почти липсва. При това положение може да се използва по много начини - за прибавка към всякакви ястия - печени, пържени, салати и др. Киноата съдържа 526 ккал, но трябва да се има предвид, че има отрицателен енергиен баланс т.е. за обработката на 100 гр. Организма използва много повече енергия от съдържанието и. Това е причината да се използва масово в диетичното хранене.
2.
Изпрати
лично съобщение

15.02.2014
В киноата има високото съдържание на незаменими аминокиселини, висока протеинова балансираност, липсата на глутен и е идеална за всички, които са алергични към него.В нея се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни, както и въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий. Семената на растението са богати на белтъчини.Някои сортове киноа съдържат над 20% протеини. Киноата също е ценен източник на скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна.
1.
Изпрати
лично съобщение

01.02.2014
Растението киноа (Chenopodum qunoa) се смята за свещено и е с древен произход(според някои източници в Южна Америка са я използвали за храна още преди около 10000 години). В цивилизацията на инките е една от трите основни култури наравно с царевицата и картофите. В продължение на хилядолетия присъства задължително във всекидневното им меню. Според легендата засаждането на полето с тази култура се превръщало в празник, а първите семена,които се съхранявали в специален златен съд, хвърлял вождът на племето.



355 ДУШИ ОНЛАЙН
Елена Стоянова се регистрира в сайта.
Радина Великова се регистрира в сайта.
Roberta Georgieva се регистрира в сайта.
Малинка коментира рецептата Захарен пирог
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта