Височайшето си признание патладжанът получава на огромния азиатски субконтинент, защото местните го използват в хиляди ястия, обработени по десетки кулинарни начини. Патладжанът, наричан още син домат, е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка. За да се избегне неприятния вкус на суровия плод, преди готвене се нарязва на филии, посолява се и се оставя да се отцеди. След това се изплаква. Поради великолепните си вкусови качества патладжанът присъства в кухнята на народите от цял свят. Основна съставка е в ястията на южноиндийската кухня – самбхар, чътни, къри. Какво са без него и тюрлю гювеча, френското рататуй, левантинската мусака и близкоизточното „Баба Гануш”.
1. |
Изпрати
лично съобщение |
19.07.2014 Много ги обичам,но спазвам,правилото-по малко Патладжан.
|
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...