Перли в чинията

14.12.2015
0
3884

Хайверът е един от най-вкусните и скъпи, деликатесни рибни продукти. Свързваме го с лукс, пари и слава  не случайно се смята за храна на богатите и известните. По калорийност превъзхожда месото – в 100 г черен хайвер има 280 калории. Хайверът съдържа белтъчини, мазнини и минерални соли (най-вече фосфор и калий), витамини и микроелементи.

Специалистите различават хайвер от есетрови риби (моруна, пъструга и есетра) и от риби от рода на сьомгата. За най-хубав се смята есетровият.

Черният хайвер се извлича от прясно уловена червена риба – моруна, есетра или пъструга. Промишленият лов на есетровите риби трае по няколко седмици през пролетта и есента в мястото, където волжските ръкави се вливат в Каспийско море. Ако се лови в друго време, хайверът става мазен. В зависимост от начина на обработка черният хайвер може да бъде зърнест и пресован. Най-големите производители на хайвер в света са Русия и Иран.

Червеният хайвер има своите особености. Хайверът на есетровите риби се цени толкова повече, колкото по-голямо и светло е зърното, при този от сьомга е точно обратното – колкото по-малко е зърното, толкова по-добре. Най-вкусният червен хайвер е от кета. А що се отнася до цвета, за най-добър се смята светлооранжевият или наситенооранжевият. Независимо че е значително по-евтин от черния, червеният хайвер не му отстъпва по хранителни и вкусови качества. Причината да бъде по-евтин се обяснява с факта, че все още има достатъчно риби от рода на сьомгата.

Хайверът е полуконсервиран продукт, който се съхранява от минус 2 до плюс 4 градуса. Когато се сервира като ордьовър, се предлагат по 50 грама на човек. Кутията се отваря непосредствено преди консумация, защото се окислява. Изважда се от хладилника 15 минути преди да се сервира. Не е препоръчително да се слага лимон върху хайвера, защото разваля вкуса му. Маже се, без да се натиска, в средата на леко препечена филийка, тънко покрита с масло. Истинският черен или червен хайвер трябва да се яде с малка лъжичка, съветват специалистите. Хайверът е чудесен деликатес към леденостудена руска водка или качествено шампанско.

Pinterest


Коментари (0)



Vasilena Vasileva се регистрира в сайта.
Petya Hristova се регистрира в сайта.
Zornitsa Dikova коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Natasha Tasheva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта