Солена грешка!

19.01.2015
3
14737

Както редица други кулинарни шедьоври, така и култовият чипс се е появил вследствие на грешка на главен готвач. Според легендата, това се е случило през 1853 г. и вече повече от 150 години тази „грешка" е любимо изкушение на хората от цял свят. Напоследък все повече майстори готвачи използват хрупкавия картофен чипс като добавка към изискани супи, салати и други ястия. И има защо... Той придава интересен вкус и вид на ястието.
Изключително вкусните хрупкави пържени картофки дължим на избухливия характер на Джордж Крум, главен готвач на известния ресторант „Саратога Спринг" в Ню Йорк. След като веднъж известен американски мултимилионер три пъти върнал в кухнята поднесените му картофи, които според него били нарязани на прекалено едри парчета, в желанието си веднъж завинаги да прекрати безкрайните претенции на капризните си клиенти, Крум нарязал картофите на изключително тънки филийки и ги изпържил в мазнина, като по този начин превърнал най-скромното кореноплодно растение в култово блюдо, осигурявайки му нечувана популярност по цял свят и славно бъдеще. 
Производството на чипс много бързо се разгърнало на Запад. Първоначално във всички ресторанти по света пържили картофките непосредствено преди да ги поднесат. Половин век по-късно в Англия се появили и първите пакетчета с вече готов чипс. 
Днес на пазара се предлагат много разновидности чипс, които се различават както по това, с какво са подправени – сметана и копър, гъби, лук, чесън, бекон, натурален, посолен, с люта чушка или сладък червен пипер и още много други, така и по технологията, по която се приготвят самите картофени късчета. Те или са натурални, много тънко нарязани колелца картофи (с дебелина 2 мм), или приготвени от картофено брашно, гранули или нишесте. Класическият чипс е с кръгла или елипсовидна форма, но се предлага чипс на лентички, триъгълничета и какви ли още не. Независимо от формата си обаче чипсът се пържи в слънчогледово, соево или палмово олио.

 

Pinterest


Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

20.11.2015
Интересно
2.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2015
да за това аз избягвам пържени картофи и наблягам на свинско !
1.
Изпрати
лично съобщение

21.03.2015
Наистина са си чудесни тези чипсове,макар,че са доста калорични



Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта