Тайната на гладиаторската сила

16.05.2014
1
100420

Първите сведения за употребата на копъра произхождат от Вавилон, където цар Мардук-апла-идина ІІ (772–710 г.пр.Хр) направил градина, в която между другите лечебни растения отглеждал и копър. Като подправка, копърът е използван в Древна Гърция и Рим. Още древните римляни считали, че копърът дава сила. Гладиаторите получавали храна, обилно подправена с копър, за да бъдат силни и издръжливи. Споменат е в Капитулариите (списъци с лечебни растения) на Карл Велики. От 9 век се култивира в Централна Европа.
Всички части на растението съдържат етерично масло. Плодовете съдържат още мазнини, белтъчини, смола, захари и др. В надземната част са открити витамин С, провитамин А и др.
Стръкче копър винаги е добре дошло за ароматизиране и витаминизиране на много ястия. Пресният копър има силен аромат и сладникав, парлив вкус. Подобрява салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена.



Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.11.2014
И като добавка мога да кажа, че копъра не губи нищо от съхранението си във фризера (нарязан, готов за използване).

114 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: