За здрави кожа, коса и нокти – яжте елда!

01.11.2021
6
113624

Твърди се, че родината й е Индия, но най-популярна е в Русия, където е известна под името „гречка“. Руските селяни отлично познавали нейните свойства и дори измислили за нея поговорката „Не е страшен студът навън, когато на котлона къкри каша от гречка“.

В България елда се консумира главно от вегетарианци, тъй като е чудесен заместител на месото. Отговорът на въпроса, как малките зрънца са способни да заместят сочната пържола се крие във факта, че елдата съдържа наситени, лесно разтворими и усвоими белтъчини. Освен богатото съдържание на белтъчини, тя е източник и на протеини, мазнини, витамини А, C, B, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и на органични киселини (лимонена и ябълчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини. В нейния състав липсва глутен. Да не забравяме и за голямото количество фибри, което я превръща в полезна храна и за децата.

Може да се консумира подсладена или подсолена, като гарнитура към различни меса или зеленчуци, а също и като десерт, в комбинация с много плодове – изборът е голям. Препоръчително е да се съхранява за по-кратък период от време, затворена в стъклен или в керамичен съд.



Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

08.03.2022
И аз я предпочитам, много е полезна!
5.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2016
И вкъщи я консумираме също. Много полезна и е страхотна за следобедна закуска за бебе/след 6-7месец/ сварена и след това пасирана с банан или ябълка.
4.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2016
Елдата е много полезна и се консумира ежедневно почти в нашето семейство.
3.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
2.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да

150 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: