За здрави кожа, коса и нокти – яжте елда!

15.02.2016
5
3091

Твърди се, че родината й е Индия, но най-популярна е в Русия, където е известна под името „гречка“. Руските селяни отлично познавали нейните свойства и дори измислили за нея поговорката „Не е страшен студът навън, когато на котлона къкри каша от гречка“.

В България елда се консумира главно от вегетарианци, тъй като е чудесен заместител на месото. Отговорът на въпроса, как малките зрънца са способни да заместят сочната пържола се крие във факта, че елдата съдържа наситени, лесно разтворими и усвоими белтъчини. Освен богатото съдържание на белтъчини, тя е източник и на протеини, мазнини, витамини А, C, B, желязо, калций, йод, фосфор, бор, цинк, магнезий, както и на органични киселини (лимонена и ябълчна). Елдата съдържа също големи количества от всичките осем незаменими аминокиселини. В нейния състав липсва глутен. Да не забравяме и за голямото количество фибри, което я превръща в полезна храна и за децата.

Може да се консумира подсладена или подсолена, като гарнитура към различни меса или зеленчуци, а също и като десерт, в комбинация с много плодове – изборът е голям. Препоръчително е да се съхранява за по-кратък период от време, затворена в стъклен или в керамичен съд.

Pinterest


Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

19.03.2016
И вкъщи я консумираме също. Много полезна и е страхотна за следобедна закуска за бебе/след 6-7месец/ сварена и след това пасирана с банан или ябълка.
4.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2016
Елдата е много полезна и се консумира ежедневно почти в нашето семейство.
3.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
2.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
да
1.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2016
много полезно



153 ДУШИ ОНЛАЙН
Милка коментира рецептата Киноа със зеленчуци
Милка се регистрира в сайта.
Кремена коментира рецептата Фиш енд чипс 2
Mariyana Petrova коментира рецептата Яйце в облак
Силвия коментира рецептата Кюфтета по чирпански
Силвия се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта