Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук

Дата: 03.05.2012
Източник: Бон Апети
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук
 
Необходими продукти:
за джоланите:
4 агнешки джолана
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 стрък селари
2 моркова
500 мл телешки бульон
200 мл червено вино (мавруд)
2 с. л. доматен концентрат
50 г краве масло
4 с. л. олио
1/2 връзка магданоз
2–3 стръка салвия
1/2 връзка пресен джоджен
2 дафинови листа
1 ч. л. пипер меланж на зърна
сол на вкус
за флана:
4 глави лук
400 мл животинска сметана
3 яйца
50 г краве масло
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук
Лукът, чесънът, селарито и морковите се нарязват наедро.

 


2
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 2
Джоланите се овкусяват със сол. Запържват се в олиото, докато придобият златиста коричка. След това се слагат в керамичен съд с капак.

 


3
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 3
В тигана от месото се слагат зеленчуците и се запържват, докато станат карамелени.

 


4
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 4
Сипва се доматеният концентрат, разбърква се, за да се запържи леко  и след това се деглазира с виното. Оставя се алкохолът да се изпари.

 


5
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 5
Изсипват се при джоланите, налива се бульона. Слагат се магданозът, джодженът, салвията, дафиновият лист и пипера меланж. Похлупва се и се пече в загрята на 100 градуса фурна, с вентилатор, за 10 часа.

 


6
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 6
После джоланите се изваждат и се оставят настрани. Сосът със зеленчуците се прецежда и се слага в съд на котлона да се редуцира. Сваля се от огъня и мазнината от повърхността се отстранява. Добавя се студеното масло.

 


7
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 7
Джоланите се поставят върху скара, под която е сложена тава. Запичат се за 7–8 минути на 200 градуса, с вентилатор, за да се получи хрупкава коричка.

 


8
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 8
Лукът за флана се нарязва на полумесеци. В касерола се загряват зехтина и маслото. Слага се лукът и се оставя да се карамелизира на слаб огън около 20–30 минути.

 


9
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 9
Налива се сметаната, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя на котлона за 3 минути, след това се сваля от огъня.

 


10
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 10
Оставя се да се охлади за кратко и се прибавят яйцата, предварително разбити.

 


11
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 11
Сместа се сипва в купички за крем брюле. Те се поставят в тава и се налива гореща вода. Пече се на водна баня в предварително загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути. Водата не трябва да завира.

 


12
Агнешки джолани с флан от карамелизиран лук 12
Готовият флан се изважда, с нож се отделя от стените на съда и се обръща в чиния за сервиране. Отгоре се слага джолан и се залива със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.07.2014
Невероятно вкусно ястие! Приготвям го предварително и на вечерта само притоплих. Първият път на грила както при рецептата, но вторият направо в микровълновата. Флана не ми стана, а и не се хареса особено. Не помня вече с какво го комбинирах, но определено има много вариянти, агнешкото е чудесно и много ароматно от подправките. Лесно за приготвяне, пържиш, слагаш в фурната и забравяш, лягаш да спикаш, на сутринта е уаууу, баща ми обожава фразата \"пържен вятър на скара\", което е буквално за случая
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


250 ДУШИ ОНЛАЙН
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
Кремена коментира рецептата „Вита“ торта
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта