Агнешко стифадо

Уникално вкусна яхния по гръцки с превъзходен сос
Източник: Бон Апети
Дата: 17.04.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2,5 кг агнешки врат
3 с. л. зехтин
1 скилидка чесън
2 глави лук
150 мл червено вино
350 мл телешки бульон
1 консерва домати на кубчета (400 г)
2 дафинови листа
1 пръчка канела
200 г балучка (дребен лук)
4 стръка мента
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
300 г дългозърнест ориз
1 връзка пресен лук
50 мл зехтин
6 шушулки кардамон
1/2 връзка мента
600 мл зеленчуков бульон
1 лайм
300 г замразен грах
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Агнешко стифадо
Месото се обезкостява, нарязва се на едри кубчета, запържва се до златисто в сгорещения зехтин и се изважда.
2
Агнешко стифадо 2
В същия съд се запържват до карамелено нарязаният стар лук, обеленият дребен лук балучка и наситненият чесън, след което се деглазира с виното.
3
Агнешко стифадо 3
Сипват се бульонът и доматите.
4
Агнешко стифадо 4
Месото се връща обратно в съда, добавят се дафиновите листа и канелата и се подправя със сол и черен пипер на вкус. Готви се на тих огън, под капак, около 2 часа и 30 минути и се поднася с наситнена мента.

5
Агнешко стифадо 5
Гарнитурата се приготвя, като пресният лук се запържва в зехтина.
6
Агнешко стифадо 6
Добавя се оризът и се пържи, докато стане стъклен.
7
Агнешко стифадо 7
Налива се бульонът и се поръсва със стрития кардамон.
8
Агнешко стифадо 8
Сипва се и размразеният грах, готви се 10 минути, дърпа се от котлона и се оставя под капак още 10 минути.
9
Агнешко стифадо 9
Оризът се овкусява с наситнената мента, сол, черен пипер, кората и сока от лайма.
Месото се сервира с ориза.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

07.05.2015
Невероятно съчетание на вкусовете
3.
Изпрати
лично съобщение

22.04.2014
Нещо различно и много вкусно. Хареса ми много, но не сложих канела и мента, фенка съм на традиционните вкусове.
2.
Изпрати
лично съобщение

18.04.2014
Направих го печено на фурна, закрито с фолио и стана сочно и вкусно. Страхотна рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

17.04.2014
Страхотна и изключително вкусна, апетитна рецепта! Адмирации! Изпълних я абсолютно точно, стъпка по стъпка. Ммм, няма такъв вкус! Вълшебен аромат, върховно удоволствие и наслада! Благодаря Ви!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


124 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: