Американски ябълков пай

Източник: Бон Апети
Дата: 19.10.2011
Американски ябълков пай
 
Необходими продукти:
за плънката:
1, 5 кг ябълки
300 г захар
300 г крем сирене
50 г краве масло
50 г мед
100 мл бърбън
сокът от 1 лимон
канела и индийско орехче на вкус

за блата:
500 г брашно
240 г пудра захар
2 яйца
250 г краве масло
2 ванилии

за гарниране:
300 мл сладкарска сметана
1 яйце
50 г захар

за карамеления сос:
300 г захар
200 мл животинска сметана


Начин на приготвяне:
1
Американски ябълков пай

Ябълките се обелват, нарязват се на лодки и се разбъркват със сока от лимона.


2
Американски ябълков пай 2

Маслото се запържва и към него се добавят канелата и индийското орехче. Слагат се  захарта, бърбъна и ябълките. Сотират се за кратко, докато алкохолът от бърбъна се изпари и съдът се дърпа от огъня.


3
Американски ябълков пай 3

Сосът се отцежда и се слага да се редуцира на слаб огън. Готов е когато започнат да се появяват малки балончета и се сгъсти.


4
Американски ябълков пай 4

Маслото за блата се оставя да се размекне на стайна температура и се разбива в блендер с останалите продукти. Разделя се на две, увива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник да почине.


5
Американски ябълков пай 5

Едната част от тестото се разточва и се разстила във форма за печене върху хартия за печене, трябва да покрие и стените, и отново се прибира в хладилник, докато стегне за 10–12 минути.


6
Американски ябълков пай 6

Крем сиренето и медът за плънката се смесват и се разбъркват с канела и индийско орехче.


7
Американски ябълков пай 7

Върху блата във формата се слага половината плънка от ябълките.


8
Американски ябълков пай 8

Отгоре се слага карамела от соса от ябълките, крем сиренето с меда, индийското орехче и канелата.


9
Американски ябълков пай 9

Покрива се с другата част от ябълките и се затваря с останалото тесто – разточено на кора.


10
Американски ябълков пай 10

Тестото се отлепя от стените на формата и там се подпъхва капака на пая. Целта е да се затвори плътно и ябълките да се задушат.


11
Американски ябълков пай 11

С помощта на малка лъжичка се натиска по краищата, за да се декорира. С нож се правят разрези, за да може сладкиша да диша и да не се разпука тестото


12
Американски ябълков пай 12

Намазва се с разбитото яйце и се поръсва със захарта. Пак се слага в хладилник за 20 минути, и после се слага да се пече в предварително загрята на 140 градуса фурна за 2 часа с вентилатор, до златисто (без вентилатор се пече на 160 градуса).


13
Американски ябълков пай 13

Захарта за соса се карамелизира на слаб огън и към нея се добавя сметаната. Оставя се да се сгъсти и съдът се сваля от котлона.


14
Американски ябълков пай 14

Паят се поднася гарниран с разбитата сладкарска сметана и с карамеления сос.

 

Съвет: Карамеленият сос се проверява дали е готов като се капне капка от него върху студена чиния - тя не трябва да се разтича.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

29.08.2014
сега се пече и мога да кажа че цяла къща ухае така страхотно...едвам чакам да я опитам!
2.
Изпрати
лично съобщение

25.06.2014
Изглежда много добре, определено ще опитам тази рецепта.
1.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2014
стана много вкусен,но прекалено сладък за моя вкус :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


119 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: