Андреева пита

Домашен празничен хляб по рецепта от книгата на Росица Ганчева, известен кулинар от град Кърджали
Източник: Бон Апети
Дата: 30.11.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг брашно
400-500 мл хладка вода
3 яйца
1 кубче прясна мая (50г)
5 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол



Начин на приготвяне:
1
Андреева пита
Маята се натрошава в купа, залива се с 1 к. ч. топла вода (35 градуса) и се разбърква.
2
Андреева пита 2
Поръсва се с 3-4 с. л. брашно и 1 с. л. захар, покрива се и се оставя да престои 15 минути.
3
Андреева пита 3
Брашното се пресява в купа и се посолява. В средата му се оформя кладенче, сипва се олиото и се разбърква.
4
Андреева пита 4
Последователно се добавят две яйца и един белтък и се разбиват, докато се поемат от брашното. Жълтъкът на едното яйце се запазва за намазване на питата.
5
Андреева пита 5
Сипва се шупналата мая, на части се наливат 400-500 мл хладка вода и се замесва тесто.
6
Андреева пита 6
Меси се върху набрашнен плот, като периодично се поръсва с брашно, докато се получи меко и пухкаво тесто. Слага се в купа, намазва се с олио и се оставя да втаса 30 минути.
7
Андреева пита 7
От тестото се оформят еднакви по големина топки, разточват се на дълги ленти и се намазват с олио.
8
Андреева пита 8
Лентите се завиват като охлювчета и се подреждат в намаслена тава. Питата се оставя да втаса още веднъж.
9
Андреева пита 9
След това се намазва с разбития жълтък, поставя се в предварително загрята на 220 градуса фурна и се пече около 15 минути.
10
Андреева пита 10
Температурата се намалява на 200 градуса и питата се пече още 20-30 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.09.2015
Моята се получи ето така...
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


149 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: