Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон

Източник: Бон Апети
Дата: 10.07.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г бакла
50 г ивици бекон
5 арабски пити
10-15 листа рукула
1 глава лук
1 домат
6 с. л. зехтин
1 с. л. каперси
2 ч. л. брашно
1 ч. л. риган
1 ч. л. сол
сокът от 1/2 лимон


Начин на приготвяне:
1
Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон
Баклата се слага в тенджера, залива се с 400 мл вода и се вари, докато напълно поеме водата.
2
Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон 2
Лукът се запържва до златисто в 2 с. л. предварително загрят зехтин. Поръсва се с брашното, разбърква се и когато се запържи леко, се добавя сварената бакла.
3
Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон 3
Баклата се запържва на тих огън за 1-2 минути, като се подправя с риган и сол и се полива с лимонов сок.
4
Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон 4
След като баклата се охлади, към нея се добавят обеленият и нарязан на кубчета домат и наситнените каперси. Налива се останалият зехтин.
5
Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон 5
Ивиците бекон се запичат на сух тиган, като се обръщат. След това се изваждат върху салфетка, за да се отнеме излишната мазнина.
6
Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон 6
Арабските пити се притоплят увити. След това в средата на всяка се слага бакла, отгоре се поставят по 2-3 листа рукула и ивица бекон. Завиват се на рула, разрязват се през средата и се сервират.
7
Бакла Санторини върху арабска питка с рукула и бекон 7
Любопитно: Някои учени смятат, че остров Санторини е бил част от легендарната Атлантида, в която имало чудни цветя и плодове, пищни дворци и богато население. Баклата е емлбематично за този остров блюдо, заедно със сиренето, чери доматите и виното.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: