Батенберг кейк с шоколад и мента

Дата: 08.09.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за кейка:
160 г брашно
4 яйца
150 г захар
170 г краве масло
2 ч. л. бакпулвер
80 г смлени сурови бадеми
1 пакет натурално какао
50 мл ментов ликьор
зелена сладкарска боя на върха на ножа (2-3 г)
1 ванилия
60 мл животинска сметана
1 щипка сол
за ганаша:
200 г черен шоколад
100 мл животинска сметана
30 г краве масло
листа мента за гарниране
за шоколадова глазура:
200 г черен шоколад
80 г глюкоза

Начин на приготвяне:
1
Батенберг кейк с шоколад и мента
Шоколадът за глазурата се разтопява на водна баня, сваля се от котлона и към него се добавя глюкозата, разбърква се добре. Пресипва се в купа, на дъното на която има стреч фолио, покрива се и отгоре с фолио и се оставя в хладилник поне за 1 час. Най- добре за 1 нощ.

 


2
Батенберг кейк с шоколад и мента 2
Маслото и захарта за кейка се разбиват до побеляване. Прибавят се яйцата - едно по едно.

 


3
Батенберг кейк с шоколад и мента 3
Слагат се брашното, смлените бадеми, бакпулвера и ванилията. Разбърква се добре.

 


4
Батенберг кейк с шоколад и мента 4
Готовата смес се разделя надве. Към едната се добавят какаото и животинската сметана.

 


5
Батенберг кейк с шоколад и мента 5
Към другата – разтворената в ментовия ликьор сладкарска боя.

 


6
Батенберг кейк с шоколад и мента 6
Двете смеси се разпределят в подготвена тава* и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се поставят върху решетка, за да изстинат.

 


7
Батенберг кейк с шоколад и мента 7
Шоколадът за ганаша се нарязва наситно, сметаната се кипва и се налива към шоколада. Прибавя се маслото и се бърка се докато се разтопи, охлажда се леко.

 


8
Батенберг кейк с шоколад и мента 8
Краищата на блатовете се изрязват, за да станат равни. От всеки трябва да се получат 2 правоъгълника, общо от двата блата – 4.

 


9
Батенберг кейк с шоколад и мента 9
Подреждат се шахматно, като всеки се намазва с охладения ганаш, за да се слепят.

 


10
Батенберг кейк с шоколад и мента 10
После целият кейк се намазва с ганаш.

 


11
Батенберг кейк с шоколад и мента 11
Глазурата се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура за 30 минути. Разточва се между два силиконови килима с дебелина около 0,5 см и кейкът се покрива. По желание се правят шарки с нож. Ако глазурата се отпусне, може да сложите кейка за 20 минути в хладилник да стегне.

 

 


12
Батенберг кейк с шоколад и мента 12
Полсе нарязвате на парчета, декорирате с листа мента и поднасяте.






*Правоъгълна тава се разделя надве, като от пергаментова хартия се оформят две правоъгълничета като терин, а между тях се поставя разделител от алуминиево фолио, за да не се огъват.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2014
Стана много добре, но какаото го слагах на око, защото не е даден точния грамаж!
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
а дали глазурата ще може дас е разточи между пластове фолио за свежо съхранение?
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
От къде се купува глюкоза?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


259 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта