Бебешка погача

Мека и сладка
Източник: Таня
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 17.03.2015
Бебешка погача
Бебешка погача
Бебешка погача
Бебешка погача
 
Необходими продукти:
2 кг брашно
3 пакетчета суха мая
600 мл топло прясно мляко
100-200 г кисело мляко
7-8 яйца (на стайна температура)
600 г захар
1 щипка сол
кората от 1 лимон
3 ванилии
100-200 г олио
1 яйце (за намазване)
захар (или сусам) за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Килограм и половина от брашното се пресява в затоплена тенджера. Сипва се сухата мая и се обърква. На струя се налива топлото мляко, заедно с разтопената захар. Добавят се настърганата лимонова кора, ванилиите и солта. След това постепенно се изсипват разбитите яйца, като се меси през цялото време.
2
Като се поизмеси тестото постепенно се добавя и сгорещеното олио, докато го поеме. При необходимост, ако тестото е меко и лепкаво, се добавя от останалото брашно. Тестото е готово, когато започне да се отделя от стените на съда, но не трябва да е твърдо. Оставя се да втаса и се премесва още веднъж с намазнени ръце.
3
Не е нужно да се удря в масата по 100 пъти, а се оставя да втаса на топло и се премесва с намазнени ръце още веднъж. След като втаса втори път се разпределя във форми по избор, оставя се в тавата отново да втаса, намазва се с яйце и се поръсва със захар или сусам по избор.
4
Пече се в загрята на 180-190 градуса фурна. Погачата е готова, когато на няколко места се прободе с дървено шишче и ако по него не лепне тесто - значи е изпечена.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

14.09.2015
да
3.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2015
Отгоре питката я поръсих с мак !
2.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2015
Да аз направих топки с кашкавал от същото тесто !
1.
Изпрати
лично съобщение

27.03.2015
от същото тесто се правят и тези вкусни кифлички
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: