Боровинкова торта Парфе

Лесна и приятна сладурийка
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 28.02.2014
Боровинкова торта Парфе
 
Необходими продукти:
за парфето:
2 пакетчета желатин
200 г заквасена сметана
500 мл течна сладкарска сметана
300 г сладко или конфитюр от боровинки

за основа на парфето:
1-2 пакета меки бишкоти
200 мл компот от червени плодове
2-3 капки есенция ром



Начин на приготвяне:
1
Боровинкова торта Парфе
Разтваряме 2-те пакетчета желатин в малко студена вода (около един пръст вода) и го оставяме да набъбне за около 10 минути. Докато желатинът набъбва, в удобен съд, разбиваме течната сладкарска сметана с помощта на миксер (около 100 мл може да запазите за украса). В друга купа изсипваме заквасената сметана и към нея добавяме сладкото от боровинки (по желание можете да използвате и други сладка). Вече поелият водата и набъбнал желатин слагаме на водна баня, за да се разтопи, като бъркаме леко и внимаваме да не заври. Като се втечни, го оставяме леко да се охлади. Готовият желатин прибавяме към сместа от заквасената сметана с боровинки и разбъркваме (на ръка). Към получената смес добавяме и разбитата течна сладкарска сметана и разбъркваме отново на ръка докато се смесят добре съставките.
2
Боровинкова торта Парфе 2
Идва ред на основата. За нея може да използвате и бисквити, но аз избрах бишкоти, защото са по-пухкави. Добре е да имате тавичка с ринг, за да се извади по-лесно парфето и да не се наруши формата. Нареждате бишкотите така, че да покрият добре дъното (може да наредите бишкоти и по стените на ринга). Затопляте леко сока от компота, като капвате 2-3 капки есенция ром, за да предаде аромат. Със получения сироп заливате бишкотите и оставяте леко да поемат.
3
Боровинкова торта Парфе 3
Изсипвате вече приготвеното крем-парфе върху бишкотите и заравнявате със шпатула. Украсата е по желание. За парфето на снимката използвах малини от компота за сиропа и ги залях с червен желатин и доукрасих с отделената сметана. Вече готовото парфе се оставя за поне 4 часа в хладилник да стегне.
Съвет: С този тип сладкиш можете да експериментирате много в съставките.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: