Бретонски шоколадово-бадемови петифури

Източник: М.Маринова
ТИТЛА: Чирак
Дата: 29.12.2014
Бретонски шоколадово-бадемови петифури
 
Необходими продукти:
за тестото:
260 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
сол
120 г пудра захар
160 г масло
1/2 яйце
настърганата кора от 1 лимон

за бадемовия крем:
150 г сладкарски крем
150 г бадемова паста

за шоколадовия ганаш:
120 мл течна животинска сметана
65 г мед
65 г масло
400 г млечен шоколад
2 ч. л. бадемов ликьор



Начин на приготвяне:
1
За тестото сипете брашното върху плот и го поръсете със сол. Направете кладенче в брашното и в него сипете пудрата захар, бакпулвера, мекото масло и предварително разбитото половин яйце. С пръсти смесете първо продуктитет в кладенчето, а след това постепенно омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сложете в хладилник за 30 минути.
2
За бадемовия крем разбийте с миксер предварително приготвен, охладен сладкарски крем. Добавете бадемовата паста на парченца, без да спирате да разбивате. Кремът трябва да стане гладък.
3
Намаслете дъното и стените на 8 малки формички за пай. Разточете тестото върху набрашнен плот, с дебелина 5 мм. Изрежете кръгчета тесто, според размерите на формичките. Разпределете тестото по дъното и стените на всяка формичка.
4
Сипете бадемовия крем във формичките. Тръснете ги, за да се разстеле кремът равномерно. Печете петифурите 20 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
5
За шоколадовия ганаш сипете сметаната и меда в тенджерка. Щом заврят, добавете маслото. Разбъркайте, докато маслото се разтопи. Дръпнете съда от котлона и добавете нарязания шоколад или шоколадов чипс. Бъркайте с вилица, докато шоколадът се разтопи. Накрая добавете бадемов ликьор по желание.
6
Сипете по 1 с. л. шоколадов ганаш върху всяка изстинала петифура. Разстелете шоколада равномерно. Поставете петифурите в хладилник за 30 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: