Бяла супа топчета

Дата: 29.01.2014
Източник: Даниел Банчев
ТИТЛА: Главен готвач
Бяла супа топчета
 
Необходими продукти:
за супата:
70 г целина
400 г картофи
1 голям морков
1/2 глава лук
5 зърна бахар
100 г ориз
3 кубчета телешки бульон
2 стръка пресен риган
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
за топчетата:
350 г телешка кайма
50 г ориз
черен пипер на вкус
белтъкът от 1 яйце
1/2 глава лук
5-6 стръка магданоз
брашно за овалване
за застройването:
1 яйце
жълтъка от 1 яйце
500 г кисело мляко
50 г краве масло

Начин на приготвяне:
1
Бяла супа топчетаПочистете главата лук, разделете я на половина и нарежете на много ситно едната половинка. В купа сипете наситнения лук, добавете телешката кайма, ориза, белтъка от 1 яйце и нарязаният на много ситно магданоз. Подправете с черен пипер и сол на вкус и омесете добре съставките.
2
Бяла супа топчета 2Нарежете на ситно другата половинка лук. В тенджера сипете нарязаният лук, добавете 2.5 л вода, почистените и нарязани морков, целина и картофи и петте зърна бахар. Сложете на котлона да се варят.
3
Бяла супа топчета 3Докато те се варят, направете топчетата от омесената кайма. Аз имам лесен и бърз начин за направата им. В дланта на лявата си ръка слагам щипка брашно. С дясната щипвам от каймата толкова, колкото ми трябва за направата на едно топче. Слагам сместа върху пръстите на лявата ръка и започвам да търкалям към брашното в дланта. Докато търкалям, топчето вече се е оформило и много лесно се обрашнява в дланта. Подреждам готовото топче в чинията и почвам да правя второто. Работя над купата с тестото, за да не цапам в кухнята. Така топчетата стават много бързо, не са прекалено брашнени и ползвам толкова брашно, колкото ми трябва.
4
Бяла супа топчета 4Щом картофите и лука омекнат, сипете готовите топчета в тенджерата. Когато топчетата почнат да увират, те ще изплуват едно по едно на повърхността на супата. Когато всичките топчетата изплуват на повърхността, добавете кубчета телешки бульон и ориза в тенджерата.
5
Бяла супа топчета 5В купа разбийте жълтъка, яйцето и киселото мляко. Щом ориза уври прибавете към сместа няколко черпака от горещата супа при непрекъснато бъркане, за да се темперира. Върнете застройката в тенджерата на тънка струйка, като бъркате с черпака в една посока, докато добавите цялата застройка.
6
Бяла супа топчета 6Изключете котлона, добавете маслото за аромат и оставете още за няколко минути тенджерата на печката, като от време на време разбърквате. Посолете, ако е необходимо. Сервира се топла, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2014
Опитайте супата - струва си усилията.
2.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2014
Супичката стана относително бързо и с точния вкус от детството ми :)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта