Чабата

Перфектният домашен хляб, с апетитна кора и вътрешност с много въздух
Източник: Бон Апети
Дата: 06.05.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за бига:
140 г брашно
1/2 ч. л. суха мая
140 мл вода

за тестото:
360 г брашно
1 ч. л. суха мая
10 г сол
1 с. л. зехтин
150 мл вода
брашно за поръсване
пшеничен грис за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Чабата

В купа се смесват брашното, водата и сухата мая за бигата. Разбъркват се леко, купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя за 12 часа.

 


2
Чабата 2

На другия ден в голяма купа се смесват, брашното, солта, сухата мая, зехтина, водата за тестото и бигата.

 


3
Чабата 3

Замесва се меко тесто. Оставя се в покрита с фолио купа да втаса за 1 час.

 


4
Чабата 4

След това тестото се поставя върху лист пергаментова хартия, поръсен с брашно и пшеничен грис. С точилка му се придава квадратна форма, поръсва се с брашно и пшеничен грис и краищата се изравняват. Прехвърля се в плитка тава и се оставя да втаса за 30–40 минути.

 

 


5
Чабата 5

Нарязва се на 6 правоъгълни парчета.

 


6
Чабата 6

Пече се в загрята на 240 градуса фурна, с вентилатор, за около 15 минути. Във фурната предварително се слага тава с гореща вода и камъни. Преди да се сложи тестото да се пече, камъните се поливат със студена вода, за да се образува обилно  пара.


Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

27.09.2021
Здравейте, Ростислав! Може да се направи, но конкретно тази рецепта е за бяло брашно и пропорциите са съобразени с него. Ако решите все пак да експериментирате с брашно от лимец, ви съветваме да добавите и малко бяло брашно. Вероятно ще трябва да се увеличи водата в рецептата. Също така трябва да имате предвид, че тестото ще втасва още по-дълго време. Поздрави от нас!
9.
Изпрати
лично съобщение

27.09.2021
Здравейте, Искам да попитам дали би се получила чабата с лимецово брашно и дали има особености с лимецовото брашно. Благодаря
8.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2015
Невена, казано на езика на кулинарията, чабатите стават толкова тънки, колкото те поискат. Препоръчваме ти, следващият път да не разстилаш много тестото (вж. стъпка 4). Втасването на тестото след това също е важно - добре е, тестото да се остави, докато удвои обема си. За постигане на желаната дебелина трябва също да се има предвид, че по време на печенето, тестото също се надига. Сухата мая за бига е 1/2 ч. л., количеството вече е коригирано в рецептата.
7.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2015
И моите станаха по-тънки, опитвам се да разбера къде е грешката. Но пък не се изпекоха толкова отгоре, защото фурната ми няма вентилатор. Между другото в описанието на рецептата пише 1/4 ч. л. суха мая за приготвяне на бига, а във видеото казвате половин ч. л. суха мая. Кое е правилното?
6.
Изпрати
лично съобщение

23.02.2015
Страхотна!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: