Черешов пай

Източник: Бон Апети
Дата: 09.09.2009
Черешов пай
 
Необходими продукти:
300 г брашно от лук
50 г краве масло
150 г маргарин
1 кг пресни череши
1 с. л. лимонов сок
2–3 с. л. нишесте
1–2 капки бадемова есенция
200 г захар


Начин на приготвяне:
1
В пресятото брашно се слагат маслото и маргаринът (студени), нарязани на дребни кубчета, и се меси до получаването на едри тестени трохи. Сипват се 5–6 с. л. вода и се омесва меко и еластично тесто, което се покрива и се оставя 15–20 минути в хладилник. Много е важно да не се премеси тестото, защото от топлината на ръцете се разтопяват маслото и маргаринът и трудно ще се разточи.
2
В подходящ съд се слагат почистените от костилки череши, размесеното с лимоновия сок нишесте и бадемовата есенция и всичко хубаво се разбърква.
3
Отделя се малко парче от тестото за украса. Останалата част, поръсвайки с брашно, се разточва на тънък лист с диаметър, по-голям от този на тавата.
4
След като листът се постави в тавата така, че да се покрият стените, внимателно се притиска с пръсти. Стърчащите краища се отрязват и заедно със заделеното за украса тесто се разточва на лист, от който с декоративен къдрав нож се режат еднакви ленти.
5
Слага се плънката и върху нея се подреждат лентичките така, че да се получи ромбоидна шарка.
6
Първите 30 минути се пече на най-ниското ниво на фурната на температура 220 градуса. След това се премества в средата и се пече още 30 минути на 180 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2017
В общи линии свърши много бързо, но мисля, че ако бях заварила за кратко черешите със захарта предварително щеше да е по-добре. Много сок пуснаха, който не можа да изври и при рязането изтече.....
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: