Чийзкейк - баклава

Източник: Бон Апети
Дата: 22.09.2005
Чийзкейк - баклава
 
Необходими продукти:
за чийзкейка:
500 г сирене
50 г разтопено масло
1 капсула ванилова есенция
3 яйца
5 листа точени кори
сокът от 1/2 лимон (1-2 с. л.)
1/2 ч. ч. мед (7-8 с. л.)

за баклавата:
75 г разтопено масло
1 ч. л. канела
2-3 с. л. захар
8-10 листа точени кори
50 г бадеми
50 г орехови ядки

за сиропа:
2 шайби лимон
1/2 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. захар
1 канелена кора



Начин на приготвяне:
1
Чийзкейк - баклава
Маслото се разтопява. Взима се една точена кора, половината й се намазва с масло, след това се "затваря" с ненамазаната половина (сгъва се през средата) и се поставя в тава с диаметър 30 см, като една част остава извън съда.
2
Чийзкейк - баклава 2
По този начин се намасляват и подреждат още 4 кори, като е важно дъното и стените на тавата да са добре покрити.
3
Чийзкейк - баклава 3
Сиренето се разбива с миксер, постепенно се добавят яйцата и щом стане като крем, се ароматизира с ваниловата есенция. Продължава да се разбива и постепенно се прибавят медът и лимоновият сок.
4
Чийзкейк - баклава 4
Сместа се налива в тавата и се покрива с оставените навън краища на корите. Чийзкейкът се пече 40-50 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. След това се изважда и се правят процепи, за да диша, докато изстива.
5
Чийзкейк - баклава 5
Ядките се смилат със захарта и канелата. Корите за баклава се поставят една върху друга и със същата по големина тава се отрязват дискове с нейния диаметър.
6
Чийзкейк - баклава 6
След това тавата се намаслява, покрива се с един от дисковете, поръсва се с 1/3 от смлените ядки и се покрива с 5 диска, всеки от които е намаслен.
7
Чийзкейк - баклава 7
Отгоре се разпределят останалите ядки и се покриват с останалите намаслени дискове. Повърхността внимателно се разрязва на ромбчета. Баклавата се пече около 30 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна (до златисто).
8
Чийзкейк - баклава 8
Захарта за сиропа се изсипва в малка тенджера, налива се водата, добавят се канелата и лимоните. Къкри, докато сиропът се сгъсти.

9
Чийзкейк - баклава 9
Горещата баклава внимателно се прехвърля върху изстиналия чийзкейк. Залива се със сиропа и се оставя да се охлади 4-5 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


232 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: