Дърпан сладък хляб с канела

Дата: 30.10.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 3/4 ч. ч. брашно
1/4 ч. ч. захар
2 яйца
150 мл прясно мляко
80 г краве масло
2 ч. л. суха мая
1 ванилия
1 щипка сол
олио за намазване на купата
за пълнежа:
1 ч. ч. кафява захар „Мусковадо“
50 г стафиди
30 мл ром
кората от 1 лимон
1 с. л. канела
1/2 ч. л. звезден анасон
60 г краве масло
 

Начин на приготвяне:
1
Дърпан сладък хляб с канела
В купа се смесват 2 ч. ч. от брашното, сухата мая, ванилията и захарта за тестото. 


 


2
Дърпан сладък хляб с канела 2
В касерола се загряват маслото и прясното мляко, без да кипват, докато маслото се разтопи. Сипват се при сухите съставки и се слага солта. Разбърква се добре. 


 


3
Дърпан сладък хляб с канела 3
Яйцата се разбиват и се прибавят към останалите продукти.


 


4
Дърпан сладък хляб с канела 4
Забърква се лепкаво тесто и тогава се слага останалото брашно. Продължава да се меси.


 


5
Дърпан сладък хляб с канела 5
Тестото се прехвърля в намазана с олио купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за около 1 час.


 


6
Дърпан сладък хляб с канела 6
През това време в касерола се разтопява маслото за пълнежа. В купа се смесват настърганата кора от лимона, канелата, анасонът, захарта и стафидите, предварително накиснати в рома и отцедени. 


 


7
Дърпан сладък хляб с канела 7
Когато тестото е готово се разточва върху набрашнена повърхност на кора с дебелина 0,5 см. Разрязва се първо на три дълги ленти, а после всяка – на ромбове. Намазва се с част от разтопеното масло. 


 


8
Дърпан сладък хляб с канела 8
Поръсва се ароматната плънка, като се оставя от нея и за поръсване на целия сладкиш.


 


9
Дърпан сладък хляб с канела 9
Взимат се 5 ромбчета, леко се издърпват, слагат се едно върху друго, като краищата се разминават. 


 


10
Дърпан сладък хляб с канела 10
Тези купчинки се поставят изправени, странично,  в намазана с част от останалото разтопено масло форма за терин. Отгоре отново се намазва с останалото разтопено масло, поръсва се и останалата плънка. 


 


11
Дърпан сладък хляб с канела 11
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.

 


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2015
Много добре се получи,само,че аз направих топчета ,натопени в плънката и с ядки. Вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


356 ДУШИ ОНЛАЙН
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
Марияна Павлова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта