Десерт с тиква и шоколад

Истинска наслада за сетивата
Източник: Бон Апети
Дата: 23.09.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за основата:
220 г брашно
150 г краве масло (студено)
80 г пудра захар
1 яйце
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. сух джинджифил

за тиквения пласт:
1 кг тиква, сорт „Цигулка“ (непочистена)
350 г крем сирене
140 г пудра захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 с. л. бренди

за шоколадовия пласт:
600 мл прясно мляко
200 г шоколадов кувертюр
100 г краве масло (на стайна температура)
80 г захар
50 г царевично нишесте
4 жълтъка

за гарниране:
300 мл животинска сметана
250 г шоколадови стафиди

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Десерт с тиква и шоколад
Брашното и маслото се смесват в блендер. Прибавят се захарта, канелата и джинджифилът, и се смила, докато се получат трохи.
2
Десерт с тиква и шоколад 2
Чуква се яйцето и отново се разбива.
3
Десерт с тиква и шоколад 3
Тестото се поставя в квадратна форма за торта с подвижно дъно с размер 24 см, застлана с пергаментова хартия. Притиска се с лъжица и се прибира в хладилник за 30 минути.
4
Десерт с тиква и шоколад 4
Пече се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се охлажда.
5
Десерт с тиква и шоколад 5
Тиквата се почиства, нарязва се на кубчета и се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 45 минути. След това се охлажда и се пюрира.
6
Десерт с тиква и шоколад 6
Смесва се с пудрата захар, крем сиренето, бурбонската ванилова захар и брендито.
7
Десерт с тиква и шоколад 7
Разпределя се върху основата, заглажда се и се прибира в хладилник.
8
Десерт с тиква и шоколад 8
Жълтъците и нишестето за шоколадовия пласт се разбъркват с 50 мл от млякото.
9
Десерт с тиква и шоколад 9
Останалото мляко и захарта се загряват, след това се разбъркват със сместа с жълтъци. Готви се на умерен огън, докато кремът се сгъсти.
10
Десерт с тиква и шоколад 10
Оттегля се от огъня, добавя се шоколадът и се бърка, докато се разтопи. Кремът се покрива с прозрачно фолио и се оставя да се охлади.
11
Десерт с тиква и шоколад 11
След това се разбърква, към него се слага маслото и отново се разбърква.
12
Десерт с тиква и шоколад 12
Маже се върху тиквения пласт, като се заравнява.
13
Десерт с тиква и шоколад 13
Следва разбитата сметана, а накрая се украсява с шоколадовите стафиди.
14
Десерт с тиква и шоколад 14
Десертът се оставя в хладилник за 6 часа да стегне.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

02.11.2021
Страхотен десерт ! Колкото повече стои в хладилника, толкова по-вкусен става. И лесен за приготвяне. Препоръчвам с две ръце.
4.
Изпрати
лично съобщение

23.03.2018
Вкусна!
3.
Изпрати
лично съобщение

04.03.2016
Прекрасна комбинация!
2.
Изпрати
лично съобщение

28.02.2016
Аз я направих наобратно първо сложих шоколадовия крем и отгоре тиквения и я украсих с цветни кокосови стърготини. Прекрасна рецепта.
1.
Изпрати
лично съобщение

22.02.2016
вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Мария Големанова се регистрира в сайта.
annakamalieva се регистрира в сайта.
bibi се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: