Добуш торта

Дата: 18.05.2012
Източник: Бон Апети
Добуш торта
 
Необходими продукти:
за блата:
8 яйца
200 г захар
180 г брашно
2 ванилии
1 щипка сол
олио за намазване
за крема:
200 г черен шоколад
300 г краве масло
150 г пудра захар
4 с. л. какао на прах
1 ванилия
за карамела:
100 г захар
2 с. л. лимонов сок
3 с. л. вода

Начин на приготвяне:
1
Добуш торта
Жълтъците се разбиват с 1/2 от захарта за блата, заедно с ванилиите.

 


2
Добуш торта 2
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Прибавя се останалата захар на части, като се разбърква, докато се разтвори.

 


3
Добуш торта 3
Двете смеси се съединяват и към тях се прибавя брашното.

 


4
Добуш торта 4
Сместа се разделя на 6 равни части, разпределя се в кръгла форма за торта, на дъното на която има пергаментова хартия, намазана с олио.

 


5
Добуш торта 5
Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 10–12 минути, до бледо розов цвят. Така поетапно се изпичат всички блатове. След като станат готови се завиват във фолио за свежо схранение и се прибират в хладилник.

 


6
Добуш торта 6
Шоколадът се разтопява на водна баня.

 


7
Добуш торта 7
Маслото (оставено на стайна температура) се разбива с пудрата захар на пухкав крем. Добавят се ванилията и какаото.

 


8
Добуш торта 8
Накрая се слага шоколада, оставен леко да се охлади. Всичко се разбърква добре.

 


9
Добуш торта 9
5 от блатовете последователно се подреждат един върху друг, като между тях се маже с крема. Накрая се намазва отгоре и стените на тортата.

 


10
Добуш торта 10
Продуктите за карамела се слагат в касерола и се загряват до получаването на светлокафява маса.

 


11
Добуш торта 11
Последният блат се нарязва на триъгълници, които се подреждат върху решетка или хартия за печене. Заливат се с горещия карамел. Трябва да се охладят напълно.

 


12
Добуш торта 12
Триъгълниците се подреждат върху тортата и тя се прибира в хладилник поне за 4 часа, преди да се поднесе.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

06.08.2013
Много вкусна торта! Направих я преди доста време и се хареса на всички! Подходяща е най-вече през по-хладните и студени месеци, защото кремът е малко по-тежък, но пък е много вкусен. :)
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Не, вестника не е удачен вариант. Нямаме алтернатива на пергаментовата хартия :(
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Искам да ви попитам дали пергамунтовата хартия може да се замени с вестник или нещо друго защото не винаги имам
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Zornitsa Dikova коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Natasha Tasheva се регистрира в сайта.
Verdjity Ivelinova се регистрира в сайта.
Росица коментира рецептата Постни мекици
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта