Домашни кроасани

Дата: 07.10.2011
Източник: Бон Апети
Домашни кроасани
 
Необходими продукти:
525 г брашно
50 г захар
300 мл прясно мляко
300 г краве масло
1/2 кубче мая (20 г)
1 щипка сол
жълтък за намазване
брашно за разточването
 

Начин на приготвяне:
1
Домашни кроасани
500 г от брашното се пресява в купа и към него се добавят солта и захарта.

 


2
Домашни кроасани 2
Млякото се затопля и в него се разтваря маята. Прибавят се 50 г разтопено масло.


3
Домашни кроасани 3
Млечната смес се сипва при брашното и се бърка с миксер до получаването на гладко тесто. То се слага в купа, покрива се с фолио и се оставя в хладилник за 3 часа, да втаса.


4
Домашни кроасани 4
В чопър се разбиват останалото брашно и масло.


5
Домашни кроасани 5
Маслената смес се разточва между два пласта фолио и се оставя в хладилник.


6
Домашни кроасани 6
Тестото се слага върху набрашнен плот и с нож се прави разрез под формата на кръст, върху повърхността му.


7
Домашни кроасани 7
След това се разточва, така че отново се получава кръст.


8
Домашни кроасани 8
Маслото се изважда от хладилника и се слага в центъра на тестото.


9
Домашни кроасани 9
Краищата се прихлупват последователно към центъра, като излишното брашно се почиства с четка.


10
Домашни кроасани 10
Тестото се разточва на дълга лента.


11
Домашни кроасани 11
Краищата й се набрашняват и се прегъват към центъра на лентата.


12
Домашни кроасани 12
После се сгъва още веднъж, подобно на брошура. Тестото се завива във фолио и се оставя в хладилник за 20 минути. Изважда се и се разточва отново, като се отстранява излишното масло и брашно и отново се сгъва като брошура. Слага във фолио и после отнов се слага в хладилник за 20 минути. Това размесване и охлаждане се повтарят още веднъж.


13
Домашни кроасани 13
Тестото се разточва на дълга лента със ширина около 20–25 см, като краищата се подравняват.


14
Домашни кроасани 14
След това лентата се нарязва на равнобедрени триъгълници.


15
Домашни кроасани 15
За да могат кроасаните да станат по-широки, долната страна на триъгълника се разрязва с нож.


16
Домашни кроасани 16
Навиват се от широката към тясната част.


17
Домашни кроасани 17
Подреждат се в тава, върху намазнена хартия за печене, като се оставя разстояние между тях. Изчаква се да втасат за 10 минути на стайна температура.


18
Домашни кроасани 18
Отгоре се намазват с разбит жълтък, смесен с малко вода. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна, на средно ниво, с вентилатор, за 15 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

13.09.2016
Да, Цветелина, няма проблем.
5.
Изпрати
лично съобщение

06.09.2016
Имам само един въпрос : мога ли да приготвя тестото вечерта,да го оставя в хладилника и да изпека кроасаните на сутринта за закуска ?
4.
Изпрати
лично съобщение

27.02.2016
Изключително нежни!
3.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2016
Уникални са обожавам домашни кроасани с масло, не могат да се сравнят с купените от магазина.
2.
Изпрати
лично съобщение

04.10.2013
Страхотни, но и доста трудоемки, може би с повечко практикаще станат :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Златка Техова се регистрира в сайта.
Светлана коментира рецептата Пиле фрикасе
Kiakka Anna се регистрира в сайта.
Мим коментира рецептата Домашно картофено пюре
Цветина Николова се регистрира в сайта.
Klavdiq Slavkova се регистрира в сайта.
Polina Lavchieva коментира рецептата Ризото с тиквички и гъби
Елена Миланова коментира рецептата Сос „Пири пири“
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта