Домашни понички с бяла и черна глазура

Както и да се пази човек от определени храни, все някога ми се дояжда нещо по-калорично. Ако е домашно приготвено - още по-добре
Източник: Бон Апети
Дата: 09.08.2012
Домашни понички с бяла и черна глазура
 
Необходими продукти:
4 ч. ч. брашно
1/4 ч. ч. захар (и 1 с. л. за маята)
3/4 ч. ч. прясно мляко (и 3 с. л. за маята)
5 жълтъка
70 г краве масло
1 кубче жива мая
олио за пържене
пудра захар за поръсване
брашно за поръсване

за глазура:
2 ч. ч. пудра захар
1/4 ч. ч. прясно мляко
1 ванилия

за шоколадова глазура:
200 г черен шоколад
200 г бял шоколад

за сладкото:
100 г замразени горски плодове
50 г захар
кората и сокът от 1 портокал
30 мл портокалов ликьор


Начин на приготвяне:
1
Домашни понички с бяла и черна глазура

Маята се разтваря в 3 с. л. топло мляко, заедно със 1 с. л. захар.


2
Домашни понички с бяла и черна глазура 2

Брашното се слага в купа и в него се прави кладенче. Слагат се шупналата мая, захарта, жълтъците (оставени на стайна температура), разтопеното масло и се налива топлото мляко.


3
Домашни понички с бяла и черна глазура 3

Замесва се меко тесто.


4
Домашни понички с бяла и черна глазура 4

Оставя се да втаса, покрито с фолио, докато удвои обема си.


5
Домашни понички с бяла и черна глазура 5

Разточва се на кора с дебелина 2 см, върху набрашнен плот. С помощта на ринг се изрязват кръгчета. Оставащото тесто се разточва отново и пак се оформят кръгчета. Това се прави до изчерпване на тестото.


6
Домашни понички с бяла и черна глазура 6

Поръсват се с малко брашно (за да не хващат кора) и се оставят да ватасат за 10–15 минути.


7
Домашни понички с бяла и черна глазура 7

Пържат се в сгорещена на 180 градуса мазнина, до златисто. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцедят.


8
Домашни понички с бяла и черна глазура 8

В съд се смесват настърганата кората от портокал заедно със сока му, замразените плодове, захарта и портокаловият ликьор. Слага се на слаб огън, докато сладкото се сгъсти.


9
Домашни понички с бяла и черна глазура 9

Млякото за глазурата се загрява заедно с ванилията и след това се сипва захарта. Бърка се докато се разтвори.


10
Домашни понички с бяла и черна глазура 10

Двата вида шоколад се начупват и се разтопяват на водна баня, всеки в отделен съд.


11
Домашни понички с бяла и черна глазура 11

Част от понички се намазват с глазура и се поръсват с пудра захар, а други се заливат с шоколад.


12
Домашни понички с бяла и черна глазура 12

Поставят се върху скара в тава, докато се стегнат глазурите. Част от поничките се консумират, като се топят направо в сладкото от горски плодове.


Подобни рецепти:
Коментари (12)
12.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2015
Стават супер,аз ги напълних със сладкарски крем!
11.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2014
Аз вместо захарна глазура ги намазах с течен шоколад още докато бяха топли.
10.
Изпрати
лично съобщение

22.08.2013
Истински понички - сладки и неустоими :))
9.
Изпрати
лично съобщение

11.08.2013
Страхотна рецепта за понички:)
8.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
изглеждат страхотно, непременно ще си ги направя.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: