Доматена яхния с калмари

Дата: 15.06.2015
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г туби от пресни калмари
800 г домати на кубчета
2 глави лук
1 глава резене
4 скилидки чесън
2 ч. л. каперси
150 мл червено вино
80 мл зехтин „Помаче“
1 връзка магданоз
1 ч. л. захар
сол и черен пипер
 

Начин на приготвяне:
1
Доматена яхния с калмари
Лукът и резенето се нарязват на ивици и се запържват в зехтина, докато леко омекнат. Прибавя се чесънът, нарязан натънко.

 


2
Доматена яхния с калмари 2
Щом и той се запържи се сипват виното, доматите, каперсите, сол, черен пипер, захарта и 100 мл вода. Похлупва се и се оставя за 10 минути на огъня.

 


3
Доматена яхния с калмари 3
Калмарите се нарязват на шайби с дебелина 1 см, слагат се в съда и яхнията се готви на умерен огън за 1 час и 30 минути, като по средата на готвенето се маха капака.

 

 


4
Доматена яхния с калмари 4
Готовото ястие се поръсва с черен пипер и наситнен магданоз, и се поднася.


 




Съвет: Ако стане гъста яхнията, може да налеете още вода.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2015
Николета, може да замениш резенето с мастика - така ястието ще има анасонов аромат, но няма да се получи със същата консистенция. Препоръчваме ти, да добавиш мастиката (не повече от 30-40 мл) преди виното и след като мастиката се изпари, да налееш виното.
5.
Изпрати
лично съобщение

10.08.2015
Ако не ме лъже паметта, вместо резене можеше да се сложи мастика, но какво количество беше и кога се слагаше?
4.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2015
Ангел, Амада, времето за готвене, посочено в рецептата е коректно - 1 час и 30 минути. Калмарите могат да се готвят по два начина - на средно висока температура за кратко време, но ако се изтърват, стават жилави. За да омекнат отново им е необходимо време за готвене, за да станат сочни и меки. И тъй като в случая приготвяме яхния, то няма как да се сготви само за 4-5 минути.
3.
Изпрати
лично съобщение

16.06.2015
Да и аз съм изумена от времето за готвене. Защо е необходимо толкова време? Калмарите няма ли да станат много жилави така?
2.
Изпрати
лично съобщение

16.06.2015
Час и 30 мин .Сериозно. ???
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта