Доматено ризото с бейби октоподи

Ястие с морски вкус, подходящо за летните месеци
Източник: Бон Апети
Дата: 18.06.2015

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г бейби октоподи
5 скилидки чесън
60 мл зехтин „Екстра върджин“
сокът от 1 лимон
1 ч. л. риган
сол и черен пипер

за ризотото:
300 г ориз „Арборио“
1 глава лук
5 скилидки чесън
2 чушки „Пеперончино“
1 консерва домати (400 г)
700 мл пилешки бульон
150 мл бяло вино
50 г краве масло
60 мл зехтин „Помаче“
1 с. л. риган
1/2 връзка магданоз
1 дафинов лист
1 ч. л. захар
сол и черен пипер



Начин на приготвяне:
1
Доматено ризото с бейби октоподи

Лукът и чесънът за ризотото се нарязват наситно. В сгорещения зехтин се запържва лукът, прибавят се перепончините, риганът, а след това и чесънът.

 


2
Доматено ризото с бейби октоподи 2

Сипва се оризът, запържва се и той и се налива виното. След като се поеме от ориза, се налива постепенно топлият бульон, като се бърка непрекъснато.

 


3
Доматено ризото с бейби октоподи 3

Междувременно се сипват доматите, дафиновият лист, наситненият магданоз и се овкусява със захар, сол и черен пипер.

 


4
Доматено ризото с бейби октоподи 4

Когато се налее последният бульон, съдът се дърпа от огъня, прибавя се маслото, разбърква се и се оставя под капак.

 


5
Доматено ризото с бейби октоподи 5

Октоподите се измиват под течаща студена вода и се подсушават върху салфетка.


 


6
Доматено ризото с бейби октоподи 6

Пържат се в сгорещения  зехтин, като се прибавят чесънът и риганът.

 


7
Доматено ризото с бейби октоподи 7

Дърпа се от огъня и се овкусява със сока от лимона, сол и черен пипер.

 


8
Доматено ризото с бейби октоподи 8

Ризотото се сервира с октоподите и малко от соса от пърженето им.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

26.06.2015
Елена, използваме кухненски помощници на Тапъруеър.
1.
Изпрати
лично съобщение

22.06.2015
Рецептата е страхотна!!!! Имам един въпрос: Какъв е уреда, с който Стоян реже лука? Ужасно ми хареса.... ;-)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: