Дулсе де лече

Дата: 03.05.2016
Източник: Stella Emil Tserkovska
ТИТЛА: Чирак
Дулсе де лече
 
Необходими продукти:
900 мл прясно мляко
200 г захар
1/4 ч. л. сол
1/4 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. вода
1 ванилия
 

Начин на приготвяне:
1
Залейте содата с 2 с. л. вода и разбъркайте. Във висока тенджера сложете млякото, захарта и солта. Поставете на котлона и изчакайте да кипне. Дръпнете от котлона и добавете водата с разтворената в нея сода (сместа става пенлива и се надига много, затова тенджерата трябва да е висока). Върнете на котлона, който трябва да е включен на умерена към висока степен. Сместа трябва да ври интензивно, а не да къкри. Варете, като разбърквате през 10 минути. Когато започне леко да се сгъстява, бъркайте по-често (примерно през 1-2 минути).
2
Млякото започва да променя цвета си към жълт и да се сгъстява. Ако в този момент отстраните съда от котлона ще получите сладко от мляко, със съвсем лек карамелен цвят. За дулсе де лече трябва да държите на котлона още известно време, като бъркате непрекъснато. Времето за приготвяне е около 1 час и зависи от това, на каква температура е пуснат котлонът и каква тенджера използвате (тясна и висока или по-широка).
3
Съвети:
Аз използвам домашно краве мляко или мляко от магазина с висока масленост (минимум 3,6%).
В началото варя на силен огън и щом млякото промени цвета си към жълтеникав, намалявам силата на котлона на умерена температура. За да не загори, бъркам непрекъснато от момента, в който има светъл карамелен цвят. Намалявам котлона с още една степен и продължавам да варя до чист карамелен цвят. Става и по-лъскаво, и гладко.
Когато сместа изстине, се втвърдява (не става съвсем твърда, но все пак трудно се гребва от нея с лъжица) и за това го използвам, когато е все още топло или хладко.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


150 ДУШИ ОНЛАЙН
Mihail Dobrev се регистрира в сайта.
Маргарита Проданова се регистрира в сайта.
Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта