Екстраваганца с омари по белгийски

Дата: 16.06.2006
Източник: Бон Апети
Екстраваганца с омари по белгийски
 
Необходими продукти:
1 омар
150 мл рибен бульон (зеленчуков)
80 мл бяло сухо вино
50 мл коняк
60 г масло
1 глава лук
1 морков
2 с. л. зехтин
1 с. л. доматено пюре
200 мл готварска сметана
сварената глава от 1 омар
6 бр. аспержи
4 с. л. зехтин
черен пипер на вкус
2 картофа
2 филийки белгийски хляб от цикория (козунак с щипка канела)
50 мл готварска сметана
1 с. л. наситнен магданоз
1 ч. л. олио от трюфели
черен пипер вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Екстраваганца с омари по белгийскиОмарът се поставя във вряща, подсолена вода. Вари се 1 минута, след това се охлажда и щипките и главата се отделят от тялото. Аспержите се сваряват за 3-4 минути в подсолена, кипяща вода.
2
Екстраваганца с омари по белгийски 2 Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. След това се намачкват с вилица, наливат се сметаната и олиото от трюфели, поръсва се с наситнен магданоз и сол.
3
Екстраваганца с омари по белгийски 3Главата на омара се разполовява и се запържва в предварително загретия зехтин. Добавят се нарязаният на колелца морков и нарязаният наедро лук. Наливат се коняк, рибен бульон, бяло вино и доматено пюре и се подправя с черен пипер.
4
Екстраваганца с омари по белгийски 4Сосът ври 30 минути, след което се прецежда през гевгир. Към течността се добавят 50 г масло и филиите белгийски хляб. Оставя се да кипне, след това се налива сметаната и се пюрира. Кипва се отново и се слагат останалите 10 г масло.
5
Екстраваганца с омари по белгийски 5Тялото на омара се обелва, опашката се отстранява, тялото се разполовява. Щипките също се обелват. Омарът се поръсва с черен пипер и се пържи в предварително загретия зехтин.
6
Екстраваганца с омари по белгийски 6В чиния се поставя метален пръстен, пълни се с картофеното пюре, след това се изважда. Върху пюрето се слага парче от пържения омар, а отстрани, от едната страна на пюрето се поставят аспержи.
7
Екстраваганца с омари по белгийски 7 За да се имитира формата на омара, черупката от щипките се поставя от едната страна на пюрето, на срещуположната страна се слага опашката, а аспержите се подреждат като щипки. Отстрани се полива със соса и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Иванка Тошева се регистрира в сайта.
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта