Гъби по бургундски

Богато безмесно ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 02.10.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,2 кг микс от пресни гъби
5 г сушени манатарки
2 моркова
300 г перлени лукчета (замразени)
1 глава лук
1/2 връзка мащерка
3 скилидки чесън
400 мл червено вино „Пино ноар“
500 мл зеленчуков бульон
70 мл зехтин
2 с. л. доматен концентрат
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Гъби по бургундски
Пресните гъби се почистват и се режат наедро.
2
Гъби по бургундски 2
Запържват се на няколко пъти в 50 мл зехтин, докато станат златисти.
3
Гъби по бургундски 3
Лукът се нарязва на ивички и се запържва в друг съд, в останалия зехтин, заедно с нарязаните на кубчета моркови.
4
Гъби по бургундски 4
Добавят се перлените лукчета, предварително размразени на стайна температура, смачканите и обелени скилидки чесън и клонките мащерката.
5
Гъби по бургундски 5
Сипва се доматеният концентрат, оставя се минута–две да се запържи, налива се бульонът и се готви 15 минути на слаб огън.
6
Гъби по бургундски 6
Налива се виното.
7
Гъби по бургундски 7
Прибавят се запържените гъби и сушените манатарки, овкусява се със сол и черен пипер и се готви на слаб огън 20–30 минути.
8
Гъби по бургундски 8
Уплътнява се с разтвореното в студена вода брашно, готви се 5 минути и се дърпа от огъня.
9
Гъби по бургундски 9
Яхнията се сервира с гарнитура по желание.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

14.01.2024
Изключително вкусна гозба, напомня най-добрите месни яхнии, не, че месото е гаранция за вкус. И аз не винаги имам перлени лукчета и ползвам едро нарязан обикновен лук, но гледам да имам вино, мащерка и манатарки. Готвя я с голямо удоволствие!
1.
Изпрати
лично съобщение

10.12.2015
Замених перлените лукчета с 2-3 глави нормален лук, нарязан с размера на перлените лукчета. Ястието мина в графа \"може да бъде повтаряно\". :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: