Галисийска емпанада

Източник: Бон Апети
Дата: 22.10.2003
Галисийска емпанада
 
Необходими продукти:
20 г краве масло
20 г зехтин
4 скилидки чесън
3-4 близалца шафран (1/2 ч. л. куркума)
1 ч. л. риган
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
яйце за намазване
черен пипер на вкус
2 с. л. брашно
1 ч. л. захар
1 пакетче суха мая
6 с. л. вода
500 г брашно
50 мл олио
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
150-200 мл вода
2 сурови наденици
1 обезкостени пилешки гърди
3-4 печени червени чушки
2 домата (200 г консервирани)
1 голяма глава кромид лук



Начин на приготвяне:
1
Галисийска емпанада
Всички продукти за тестото с мая се смесват в купичка и се разбъркват добре, докато се хомогенизират. Покрива се и се оставя да втаса.
2
Галисийска емпанада 2
Продуктите за основното тесто се размесват в купа и се прибавя втасалото вече тесто. Омесва се меко и еластично тесто, покрива се и се оставя да втаса около половин час на стайна температура.
3
Галисийска емпанада 3
Наденицата се набожда с вилица и се сварява за около 10 минути.
4
Галисийска емпанада 4
Пилешкото месо се реже на кубчета и се запържва в равни части краве масло и зехтин до зачервяване. Изважда се и в същата мазнина за 10 минути се задушават нарязаните наедро лук и червени чушки. Прибавят се нарязаните на кубчета домати и дафиновите листа, температурата на котлона се увеличава и се пържи, докато остане на мазнина. Накрая се прибавят изпърженото месо и подправките.
5
Галисийска емпанада 5
2/3 от втасалото тесто се разточват във формата на правоъгълник с дебелина 2-3 мм и диаметър по-голям от този на тавата. С него се покрива цялата тава за печене, включително и стените.
6
Галисийска емпанада 6
Върху кората се разпределя изстиналата плънка и се покрива със сварената и нарязана на колелца наденица. Ръбът на основната кора се маже с разбито яйце. От останалото тесто се разточва втора кора с големината на първата и с нея се покрива тавата, но не се притиска върху плънката (нужно е между плънката и втората кора тесто да има въздух).
7
Галисийска емпанада 7
Двете кори тесто се прищъпват по ръба на тавата, за да се залепят, така че горната кора да стои изпъната. На нея внимателно се правят няколко разреза, за да може плънката да "диша", а останалото тесто се разточва отново и с него се моделират цветя или други формички по избор.
8
Галисийска емпанада 8
Първоначално емпанадата се запича за 10 минути при температура 220 градуса. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 40-50 минути. Десет минути преди да се извади от фурната, се намазва с разбито яйце.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Mariyana Petrova коментира рецептата Сельодка под шуба
Миленски коментира рецептата Сарми с лапад и булгур
Миленски се регистрира в сайта.
Slaveya се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: