Горнооряховско гърне

Лора и Стоян готвят с Емил Марчев от с. Бряговица, Горнооряховско
Източник: Бон Апети
Дата: 26.10.2011
Горнооряховско гърне
 
Необходими продукти:
3 кг телешки жили
4 глави лук
5 картофа
3 моркова
5–6 дребни домата
5–6 сухи червени чушки
1 корен пащърнак
1 глава чесън
400 мл червено вино
1 пакетче черен пипер на зърна
20 зърна бахар
4 дафинови листа
2 с. л. червен пипер
1 връзка пресен девесил
сол на вкус
олио за намазване на гърнето

за овкусяване:
оцет със счукан чесън или оцет със счукан хрян


Начин на приготвяне:
1
Горнооряховско гърне

Жилите се слагат на дъното на тава, овкусяват се със сол и черен пипер и се оставят да поемат.


2
Горнооряховско гърне 2

Всички зеленчуци, без доматите и сухите чушки, се почистват, нарязват се и се слагат в тавата върху жилите.


3
Горнооряховско гърне 3

Девесилът се наситнява и заедно с останалите подправки се поръсва върху зеленчуците. Слагат се и доматите и чушките.


4
Горнооряховско гърне 4

Всичко се разбърква хубаво с ръце.


5
Горнооряховско гърне 5

Глинено гърне се намазва много добре с олио и всички продукти се пресипват в него.


6
Горнооряховско гърне 6

Налива се виното и вода, колкото да покрие продуктите. Пече се 8 часа в загрята на 150 градуса фурна. Поднася се с оцет с чесън или оцет с хрян.

 


Съвет: Най-добре е да се изполвате дребни глави лук - балучка, които се обелват и се слагат цели.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: