Гратен от картофи с гъби и топено сирене

Поднасяме го с песто и свежа рукола
Източник: Бон Апети
Дата: 13.01.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг стари картофи
250 г гъби
1 глава лук
4 скилидки чесън
300 г топено пушено сирене
250 мл прясно мляко
60 г краве масло
2 щипки мащерка
сол и черен пипер

за пестото:
100 г рукола
100 мл зехтин „Екстра върджин“
1 скилидка чесън
40 г орехи
сок от 1/2 лимон
сол и черен пипер


Начин на приготвяне:
1
Гратен от картофи с гъби и топено сирене

Картофите се обелват и се нарязват на много тънки шайби.

 


2
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 2

Прясното мляко се кипва в тенджера, овкусява се със сол и пипер и в него се сваряват картофите, до полуготвност.

 


3
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 3

Гъбите се обелват и се нарязват наедро, а пънчетата се отстраняват. От тях може да се направи бульон.

 


4
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 4

Гъбите се запържват в маслото, подправят се с мащерката и се разбърква. Изваждат се от съда.

 


5
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 5

В същата мазнина се запържват лукът, нарязан и на ивици, и чесънът – наедро. Изваждат се при гъбите.

 


6
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 6

Ароматната гъбена смес се сипва в млякото с картофите. Разбърква се. Добавя се половината от сиренето – предварително настъргано и отново се разбърква. Сместа се разпределя в четири големи форми за крем брюле.

 


7
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 7

Отгоре се поръсва останалото настъргано сирене. Формите се поставят в тава и ястието се пече за 20  минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.

 


8
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 8

Руколата се измива и се подсушава. Много малка част от нея се отделя за гарниране, а останалата се пасира с орехите, чесънът, сокът от лимон и зехтинът. Овкусаява се със сол и черен пипер.
 

9
Гратен от картофи с гъби и топено сирене 9

Върху готовия гратен се слага от пестото и свежа рукола. Поднася се веднага.

Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

24.02.2015
Обезателно ще го приготвя отново! Наложи ми се да добавя още около 250 мл мляко. Много, много вкусно!!!
8.
Изпрати
лично съобщение

18.02.2014
Страхотна рецепта. Получи се много вкусно. Държа да кажа че сложих повече от млякото, тъй като не покри картофите, после отстраних една част от него. Също така въпреки непрекъснатото бъркане, тенджерата ми загоря доста, очаквах и това да стане :) Но определено си струваше!
7.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
много вкусно
6.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2013
Много вкусно! Нямах достатъчно картофи и добавих две тиквички и го пекох във тавичка. Получи се много добре!
5.
Изпрати
лично съобщение

13.12.2013
изключително вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


106 ДУШИ ОНЛАЙН
Vanini коментира рецептата Патладжан с мисо
Василева се регистрира в сайта.
Бенчева се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Картофени хлебчета
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: