Гръцка мусака

Дата: 15.06.2011
Източник: Бон Апети
Гръцка мусака
 
Необходими продукти:
2 патладжана
2 тиквички
100 г кашкавал
сол, черен пипер и зехтин на вкус
за плънката:
500 г телешка кайма
1 глава лук
2 скилидки чесън
200 г домати на кубчета от консерва
1 с. л. доматен концентрат
100 мл червено вино
1 ч. л. сух риган
1/4 ч. л. канела
1/2 ч. л. кимион
1 щипка захар
40 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за сос „Бешамел“:
40 г краве масло
40 г брашно
300 мл прясно мляко
2 жълтъка

Начин на приготвяне:
1
Гръцка мусака
Патладжаните се нарязват по дължина на тънки и дълги ленти и се поръсват със сол, за да им излезе горчивият сок. След това се поръсват с черен пипер и малко зехтин.

 


2
Гръцка мусака 2
Тиквичките се нарязват на тънки и дълги ленти. Посоляват се и се поръсват със зехтин.


3
Гръцка мусака 3
Патладжаните и тиквичките се изпичат в сгорещен грил тиган от двете страни. 


4
Гръцка мусака 4
Плънката се приготвя, като в сгорещения зехтин се запържва наситненият лук. Прибавят се скълцаният чесън и риганът. 


5
Гръцка мусака 5
След това се прибавя каймата и енергично се разбърква, за да не стане на бучки. Когато е е готова, се добавя доматеният концентрат, разбърква се и се налива виното. 


6
Гръцка мусака 6
Прибавят се консервираните домати, налива се 1 ч. ч. вода и се прибавят канелата, кимионът, захарта, сол и черен пипер на вкус. Оставя се на котлона, докато течността се изпари.


7
Гръцка мусака 7
Приготвя се сосът „Бешамел“, като в сгорещеното масло се запържва брашното. 


8
Гръцка мусака 8
Налива се затопленото прясно мляко, овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се добре и се дърпа от котлона. 


9
Гръцка мусака 9
Прибавят се разбитите жълтъци и отново се разбърква. 


10
Гръцка мусака 10
На дъното на тавата за печене се подреждат патладжани. Слага се от плънката, отгоре се подреждат тиквички, плънка, патладжани, плънка, тиквички. 


11
Гръцка мусака 11
Залива се със соса "Бешамел", и се настъргва кашкавалът. Пече се на 180 градуса 35 минути.


 


Съвет:


За да стане по-лесно каймата на трохи, налейте малко вода. 


 


Подобни рецепти:
Коментари (18)
18.
Изпрати
лично съобщение

28.07.2016
мъжът ми ви е благодарен за тази рецепта - много му хареса!
17.
Изпрати
лично съобщение

05.08.2015
Стана чудесна,но нашата си е по- вкусна.
16.
Изпрати
лично съобщение

19.06.2015
Рецептата е точно като гръцката, но там зеленчуците (може да се добави и ред картофи) се пържат и отцеждат - може да не е толкова здравословна, но е 100 пъти по-вкусна
15.
Изпрати
лично съобщение

18.06.2015
Страхотна рецепта, единствено бих увеличила количеството на зеленчуците. Много вкусно!
14.
Изпрати
лично съобщение

11.10.2014
прекрасна рецепта,много вкусно стана
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


307 ДУШИ ОНЛАЙН
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
Bedriya Arif се регистрира в сайта.
Стела Костадинова се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта