Гутап

Казахстански пирожки с лук
Източник: Бон Апети
Дата: 29.01.2013
Гутап
 
Необходими продукти:
за плънката:
2 връзки пресен лук
3 скилидки чесън
1 връзка копър
1 връзка магданоз
6 с. л. краве масло
1 с. л. черен пипер
1 1/2 ч. л. сол

за тестото:
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. сол
1/2 ч. ч. топла вода
4 с. л. краве масло

за соса:
1 глава лук
1/4 ч. ч. заквасена сметана
1 с. л. сок от лимон
2 с. л. краве масло
1 ч. л. ябълков оцет
1 ч. л. черен пипер
1 ч. л. сол
олио за пържене



Начин на приготвяне:
1
Гутап

Брашното и солта се сипва в купа. Прави се кладенче и се сипват водата и 2 с. л. от маслото за тестото, оставено на стайна температура. Замесва се тесто и се оформя топка.

 


2
Гутап 2

Разточва се на правоъгълник 40 на 45 см. Намазва се останалото разтопено масло и се затваря, като четирите краища се прехлупват навътре.

 


3
Гутап 3

Разточва се възможно най-тънко и след това с помощта на нож за пица се разрязва на 48 квадратчета с дължина на страните 5 см.

 


4
Гутап 4

В купа се смесва нарязаните наситно чесън, пресен лук, магданоз и копър, и се овкусяват със сол и черен пипер. Маслото за плъката се нарязва на малки кубчета.

 


5
Гутап 5

Във всяко квадратче от тестото се слага от плънката и от маслото. Четирите ъгъла се събират и притискат един към друг да се получи пакетче.

 


6
Гутап 6

Пържат се на маслена баня и се изваждат върху салфетка да се отцедят от излишната мазнина.

 


7
Гутап 7

Лукът за соса се нарязва наситно и се запържва в маслото. Овкусява се със сол, черен пипер и оцет. Дърпа се от котлона, прибавят се лимоновият сок и заквасената сметана.

 


8
Гутап 8

Пирожките се поднасят със соса.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


140 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: