Хачапури

Грузински хляб със сирена
Източник: Бон Апети
Дата: 12.03.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
25 г краве масло
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол

за плънката:
250 г сирене „Моцарела“
250 г краве сирене
20 г краве масло

за намазване:
20 мл прясно мляко
2 жълтъка
масло за намазване


Начин на приготвяне:
1
Хачапури
Маята се разбърква със захарта и 250 мл топла вода.
2
Хачапури 2
В купа се смесват брашното, солта и разтопеното масло.
3
Хачапури 3
Налива се разтворената мая и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса.
4
Хачапури 4
Кравето сирене и моцарелата се настъргват на едро ренде и се смесват с мекото масло.
5
Хачапури 5
Тестото се разделя на 2 топки, които се разточват на кръгли, не много тънки кори. Плънката се разпределя в центъра на двете кори.
6
Хачапури 6
Затварят се като вързопчета и се обръщат.
7
Хачапури 7
Поръсват се с брашно и се разточват.
8
Хачапури 8
Пекат се около 10 минути, върху камък във фурна, загрята на 240 градуса, с вентилатор.
9
Хачапури 9
Малко преди да са готови, се мажат със смес от жълтъци и прясно мляко.
10
Хачапури 10
Изпечените хлебчета се изваждат и се намазват обилно с масло. Още топли се режат на триъгълници, като пица и се сервират.
Подобни рецепти:
Коментари (12)
12.
Изпрати
лично съобщение

30.04.2023
Не е моето. От моцарелата беше безвкусно и безсолно, щеше да е по-добре с обикновен кашкавал и/или сирене. Просто хляб, очаквах повече. Няма да повторя
11.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2020
Уникално вкусно. Правя го със сирене и кашкавал. Всеки път се получава!
10.
Изпрати
лично съобщение

13.10.2018
Направих го с кашкавал вместо със моцарела, но стана доста солено. И го изпекох върху обърната тава, вместо камък във фурната!
9.
Изпрати
лично съобщение

15.09.2018
Много вкусно!
8.
Изпрати
лично съобщение

06.09.2018
Много вкусно
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


180 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: