Имам баялдъ с таханов сос

Дата: 07.09.2012
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 патладжана
800 г розови домати
2 глави лук
2 зелени чушки
1 червена чушка
3 скилидки чесън
80 мл зехтин
1 връзка магданоз
1 щипка захар
1 ч. л. сух риган
сол и черен пипер на вкус
зехтин „Екстра върджин” за поливане
за тахановия сос:
2 скилидки чесън
3 с. л. тахан
1/2 връзка мента
30 мл зехтин „Екстра върджин”
1 лимон
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Имам баялдъ с таханов сос
Патладжаните се нарязват надве по дължина, като дръжките не се махат. С нож се оформят ромбове във вътрешната страна на зеленчука, посоляват се и се оставят да престоят. Изплакват се, поставят се в тава с хартия за печене на дъното, поливат се леко със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто (около 30 минути).

 


2
Имам баялдъ с таханов сос 2
После вътрешността им се издълбава внимателно, не до самата кора, така че да се оформят лодки.

 


3
Имам баялдъ с таханов сос 3
В зехтина (80 мл) се запържва до златисто лукът, нарязан на ивички. Прибавят се чесънът и чушките, също нарязани на ивички. Запържват се и се овкусява със сол и черен пипер.

 


4
Имам баялдъ с таханов сос 4
Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета и заедно със сокът се прибавят към зеленчуците в тигана. Овкусява се с ригана и захарта.  Ястието къкри, докато остане на мазнина. Накрая се прибавя и сърцевината от изпечените патладжани.

 


5
Имам баялдъ с таханов сос 5
Дърпа се от котлона и се поръсва с нарязаният наситно магданоз.

 


6
Имам баялдъ с таханов сос 6
С тази смес се пълнят патладжанените лодки. Поливат се със зехтин „Екстра върджин” и се пекат в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за 15–20 минути.

 


7
Имам баялдъ с таханов сос 7
Чесънът за соса се стрива на паста с малко сол, ментата се наситнява. Смесват се с тахана, зехтина и лимоновия сок. Подправя се със сол и черен пипер. Ако е необходимо се долива малко студена вода.

 


8
Имам баялдъ с таханов сос 8
Патладжаните се поднасят топли, поляти със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

24.03.2015
Тахановия сос наистина прави голяма разлика! Страхотна рецепта! Браво незабравим вкус !!!
2.
Изпрати
лично съобщение

29.10.2013
Тахановия сос наистина прави голяма разлика! Страхотна рецепта!
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Лесно и много, много вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Liliana Koseva се регистрира в сайта.
Radka Mecheva се регистрира в сайта.
Iff коментира рецептата Пиле с гъби и сметана
Анна коментира рецептата Канелони с пиле и броколи
Г-жа Мавродиева се регистрира в сайта.
Silvia Stoynova се регистрира в сайта.
Valentina Moneva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта