Имам-баялдъ

Дата: 26.05.2010
Източник: Бон Апети
Имам-баялдъ
 
Необходими продукти:
5 патладжана
захар за поръсване
1 връзка магданоз
500 мл олио за пържене
сол на вкус
50–60 г зехтин
3 скилидки чесън
5 домата
5 зелени чушки
5 глави лук
лимонов сок за поливане
 

Начин на приготвяне:
1
Отстранява се зелената кора при дръжките на патладжаните. Обелват се и се прави разрез надлъжно през средата. Посоляват се, накисват се във вода и се оставят да престоят 10 минути.
2
Лукът се нарязва наедро, а чушките, обелените домати и чесънът – надребно.
3
Зехтинът се загрява в дълбока тенджера и вътре се запържват чесънът и лукът. Добавят се чушките и доматите, задушават се 1–2 минути и се поръсват със сол. Налива се 1 ч. ч. вода и се задушава под капак 20–25 минути. След това водата се прецежда, зеленчуците се поръсват с накълцания магданоз и се разбъркват добре.
4
В друга тенджера, в която е загрято олиото, се пържат патладжаните до златисто. Изваждат се върху салфетка, за да попие мазнината. След това се нареждат в подходяща правоъгълна тава. Разрезите се разтварят и вътре се поръсват със сол и захар, поливат се с лимонов сок и се пълнят със зеленчуците.
5
Патладжаните се заливат с изцедения зеленчуков сос и се пекат 20–25 минути при температура 180 градуса. Ястието се сервира и консумира добре охладено.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Elena Bejan се регистрира в сайта.
Ася Асенова коментира рецептата Паста на фурна
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта