Ирландски кейк с кафе

Тук разбира се няма как да не участва ирландско уиски, а кремът е от маскарпоне и два вида сметана, всичко покрито с хрупкав крокант
Източник: Бон Апети
Дата: 23.08.2012
Ирландски кейк с кафе
 
Необходими продукти:
за блата:
120 г брашно
2 яйца
120 г захар
120 г краве масло
3 ч. л. инстантно кафе
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

за сиропа:
120 г захар
30 мл ирландско уиски
1 кафе

за крема:
150 г сирене „Маскарпоне”
200 г крем сирене
170 г пудра захар
300 г заквасена сметана
250 мл сладкарска сметана
1 пакетче желатин
20 мл ирландско уиски
100 г фъстъчен крокант (бадемов)


Начин на приготвяне:
1
Ирландски кейк с кафе

Маслото се разбива със захарта, докато се получи пухкав крем. Прибавят се яйцата, едно след друго.


2
Ирландски кейк с кафе 2

Брашното се пресява в купа с бакпулвера и солта. 2/3 от него се прибавя към маслената смес и отново се разбива.


3
Ирландски кейк с кафе 3

Инстантното кафе се разтваря в 3 с. л. вода, налива се към тестото и се разбърква.  После се добавя и останалото брашно.


4
Ирландски кейк с кафе 4

Сместа се изсипва във форма за кейк (с диаметър 26 см), покрита с хартия за печене и се слага да се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 35–40 минути. Изважда се и се оставя да изстине.

5
Ирландски кейк с кафе 5

Продуктите за сиропа се смесват и се загряват на котлона, докато захарта се разтвори.


6
Ирландски кейк с кафе 6

С него се залива изстиналият блат, като се нандупчва с шишче, за да поеме повече течност.


7
Ирландски кейк с кафе 7

Сиренето „Маскарпоне” се разбива с уискито, крем сиренето и пудрата захар. Прибавя се заквасената сметана и отново се разбива.


8
Ирландски кейк с кафе 8

Желатинът се разтваря на водна баня в 1–2 с. л. вода, темперира се с част от крема, за да не се получат парцали  и се прибавя към останалия крем.


9
Ирландски кейк с кафе 9

Сладкарската сметана се разбива на пяна и се смесва с останалите продукти. Полученият крем се слага върху блата и се заглажда. Десертът се поръсва с кроканта и се оставя за 3–4 часа в хладилник, да стегне.

Подобни рецепти:
Коментари (17)
17.
Изпрати
лично съобщение

11.02.2016
Страхотно изглежда.
16.
Изпрати
лично съобщение

09.01.2016
Все забравям да качвам снимки на това което правя :) Ето я снимката и на един от любимите ми десерти.
15.
Изпрати
лично съобщение

12.11.2015
Станислава, диаметърът на тавата е 26 см.
14.
Изпрати
лично съобщение

10.11.2015
Какъв е диаметъра на тавата?
13.
Изпрати
лично съобщение

27.06.2015
Много, много вкусен десерт. Задължително трябва да бъде направен от всяка домакиня :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: