Испански великденски хляб (орнасо)

Основната отличителна черта на испанския великденски хляб е, че е месен. Това е пълнен хляб и обикновено се яде на „Lunes de Aguas“, фестивал, който се отбелязва всяка година на Велики понеделник. Традиционно хлябът се украсява с грозде, кръст или гълъб. Приготвя се с брашно и мая и се пълни със свинско филе (бекон), чоризо (свински колбаси) и сварени яйца. Характерен е за провинциите Саламанка и Авила. В някои части на страната плънката се приготвя само от твърдо сварени яйца, а в други хлябът е сладък и е украсен с яйца.
Източник: Бон Апети
Дата: 10.04.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая
1/2 с. л. захар
1 ч. л. риган
500 г брашно
100 мл бяло вино
3 с. л. свинска мас
300 г наденица „Чоризо“
250 г бекон
5 сварени яйца
жълтък за намазване
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Испански великденски хляб (орнасо)
Маята се разтваря в малко вода, заедно със захарта и се оставя да шупне.
2
Испански великденски хляб (орнасо) 2
Брашното се смесва със сол и ригана.
3
Испански великденски хляб (орнасо) 3
Добавят се шупналата мая, виното, 200 мл вода и разтопената мас.
4
Испански великденски хляб (орнасо) 4
Разбърква се и се замесва меко и еластично тесто, което се оставя за 30 минути в хладилник.
5
Испански великденски хляб (орнасо) 5
След това тестото се разточва на правоъгълник.
6
Испански великденски хляб (орнасо) 6
Двата края се прегъват навътре и се прехлупват. Оставя се в хладилник за 30 минути. Така общо 3 пъти.
7
Испански великденски хляб (орнасо) 7
Тестото се разделя на 2 части.
8
Испански великденски хляб (орнасо) 8
Всяка част се разточва на правоъгълник с размери 30 х 50 см.
9
Испански великденски хляб (орнасо) 9
Краищата се изрязват, за да се заравни, а изрезките се запазват за декорация.
10
Испански великденски хляб (орнасо) 10
Едната кора се поставя в тава с незалепващо покритие и отгоре се слагат парчета чоризо, кубчета бекон и шайби сварени яйца.
11
Испански великденски хляб (орнасо) 11
Краищата на кората се намазват с жълтък, разбит с малко вода.
12
Испански великденски хляб (орнасо) 12
Покрива се с другата кора и се притиска хубаво по края, за да може двете кори да се залепят една за друга.
13
Испански великденски хляб (орнасо) 13
По крищата отново се маже с разбит жълтък.

14
Испански великденски хляб (орнасо) 14
Оформя се борд от усукани лентички тесто, като леко се притискат, за да се залепят.
15
Испански великденски хляб (орнасо) 15
Цялата повърхност се намазва с разбит жълтък и се украсява с ленти тесто. Пече се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна.
16
Испански великденски хляб (орнасо) 16
Охлажда се и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.05.2015
Мноооого вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


103 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: