Качамак със сос от манатарки и сметана

Много вкусно и ароматно предястие или гарнитура към пиле, например
Източник: Бон Апети
Дата: 12.11.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г царевичен грис за качамак (фин)
1,2 л прясно мляко
80 г сирене „Ементал”
2 скилидки чесън
3 с. л. краве масло
1 с. л. зехтин
4 стръка пресен лук
1 връзка магданоз
2 стръка розмарин
1 стрък мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин за намазване

за соса:
250 мл животинска сметана
30 г сушени манатарки
1 глава лук
1/2 кубче пилешки бульон
2 стръка мащерка
1 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Качамак със сос от манатарки и сметана

Млякото се налива в тенджера, прибавят се сол, черен пипер и 1 лъжица от  маслото. След като кипне, към тях малко по малко се изсипва царевичният качамак.

 


2
Качамак със сос от манатарки и сметана  2

Бърка се с дървена лъжица, докато се сгъсти. Сваля се от огъня.

 


3
Качамак със сос от манатарки и сметана  3

Розмаринът, магданозът и пресният лук се нарязват наситно, от мащерката се отделят листенцата, а ементалът се настъргва на ситно ренде. Чесънът се стрива на паста. Всичко се прибавя към качамака и хубаво се разбърква.

 


4
Качамак със сос от манатарки и сметана  4

Сместа се прехвърля в малка тава, намазана със зехтин. Качамакът се заглажда отгоре и се покрива с пластик, за да не изсъхва. Оставя се в хладилник за 1 час.

 


5
Качамак със сос от манатарки и сметана  5

Щом се охлади, се нарязва на форми по желание, в случая на триъгълници.

 


6
Качамак със сос от манатарки и сметана  6

Те се запържват в останалото масло и зехтина, от двете страни, до златисто.

 


7
Качамак със сос от манатарки и сметана  7

Манатарките се накисват в около 200 мл топла вода.

 


8
Качамак със сос от манатарки и сметана  8

Лукът се нарязва наситно и се запържва до златисто в сгорещения зехтин. Добавят се отцедените от водата манатарки и се запържват леко.

 


9
Качамак със сос от манатарки и сметана  9

Налива се прецедената през марля вода, в която са престояли гъбите. Стрива се кубчето пилешки бульон.

 


10
Качамак със сос от манатарки и сметана  10

Налива се сметаната и се оставя сосът да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Накрая се подправя с листенцата мащерка, сол и черен пипер и е готов.

 

 


11
Качамак със сос от манатарки и сметана  11

Парчетата качамак се поднасят със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

07.01.2022
Аз сложих по-малко грис и прецених спрямо гъстотата на моята смес. Сосът би бил прекрасно допълнение и към месо.
1.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2021
стана супер вкусно, но мисля, че има допусната грешка в количеството на нужния заревичен грис. смятам, че 1/2 спрямо количеството мляко е невъзможна за разбиване консистенция в този случай.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: