Капамата на Стоян

Модерна алтернатива на това традиционно българско ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 30.12.2023
Капамата на Стоян
 
Необходими продукти:
500 г свински гърди без кост (цяло, тънко парче)
300 г телешки джолан без кост
150 г свинска сурова кълцана наденица (кървавица)
200 мл червено сухо вино
2 с. л. олио
1/2 с. л. нишесте
сол, черен и червен пипер на вкус

за тестото:
1 ч. ч. брашно
вода колкото поеме

за гарнитурата:
300 г ориз „Арборио”
500 г кисело зеле
300 г пилешко месо от бут
1 глава лук
3 скилидки чесън
50 г краве масло
2–3 с. л. олио
2 с. л. заквасена сметана
4 ч. ч. пилешки бульон
1/2 връзка прясна мента
1/4 връзка пресен джоджен
2 дафинови листа


Начин на приготвяне:
1
Капамата на Стоян

Свинското и телешкото месо се овкусяват със сол, черен и червен пипер. Свинското се разстила и върху него се поставят телешкото и наденицата и се навива руло.


2
Капамата на Стоян 2

Завързва се с канап и се запечатва в 2 с. л. олио от всички страни, за да придобие вкус на пържено. След това се прехвърля в керамичен съд. Наливат се сока от киселото зеле и виното и се похлупва с капак. Прави се средно гъсто тесто и съдът се запечатва. Пече се в загрята на 140 градуса фурна за 5 часа или на 100 градуса за 8–10 часа.


3
Капамата на Стоян 3

Сосът от печенето се редуцира наполовина в касерола и се сгъстява с нишестето, разтворено в малко студена вода. Оставя се на страна.


4
Капамата на Стоян 4

Олиото за гарнитурата и половината масло се загряват и в тях се запържват за кратко лука и чесъна, нарязани наситно. Добавя се пилешкото месо, нарязано на малки кубчета.


5
Капамата на Стоян 5

След като и то се запържи, се слага зелето и се оставя да омекне и да се изпари течността. Прибавят се дафиновите листа и ориза и се разбърква за кратко.


6
Капамата на Стоян 6

Бульонът се налива на части, като се изчаква оризът да абсорбира течността. Когато е готов, котлонът се изключва, овкусява се със сол и черен пипер, слага се останалото масло, заквасената сметана и се поръсват наситнените джоджен и мента. Разбърква се хубаво. В ринг се сипва от ориза и отгоре се поставя лист зеле и малко червен пипер. Отстрани се слага парче от месното руло и се залива с малко от соса.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.01.2015
Много сполучлива рецепта, комбинация на традиционна рецепта с модерна визия. Поздравления!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: