Къпана питка

Традиционна питка за деня на Света Варвара
Източник: Бон Апети
Дата: 04.12.2007
Къпана питка
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
300-400 мл прясно мляко
3 яйца
1 кубче мая
1 с. л. захар
1 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Къпана питка
Брашното се пресява в купа, 1 ч. ч. се отделя за доомесване на тестото, а в средата на останалото се оформя кладенче.
2
Къпана питка 2
Маята се намачква, поръсва се със захарта и се размива с 1 к. ч. топло мляко.
3
Къпана питка 3
Сипват се 4-5 с. л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне.
4
Къпана питка 4
Жълтъкът на едно яйце се отделя за намазване на питката, а белтъкът и останалите яйца се прибавят към брашното и се разбъркват с вилица, докато то ги поеме.
5
Къпана питка 5
Постепенно се налива прясното мляко, като продължава да се бърка.
6
Къпана питка 6
Добавя се шупналата мая, посолява се и се омесва меко тесто.
7
Къпана питка 7
Тестото се оформя на топка, поставя се в тензух и се потопява в тенджера с кипнала вода.
8
Къпана питка 8
Когато изплува, тестото се изважда и се доомесва с отделеното брашно.
9
Къпана питка 9
Оформя се питка, която се поставя в намаслена тава и се намазва с разбития с малко вода жълтък.
10
Къпана питка 10
Питката се слага в студена фурна и се пече на 160 градуса 40-50 минути (докато се зачерви). Поднася се с мед или с шарена сол.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: