Карамелена торта с ябълки

Дата: 07.10.2013
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
300 г брашно
1 с. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол
300 мл прясно мляко
4 белтъка
200 г захар
100 г краве масло
2 ванилии
за плънката:
4 ябълки „Пинк Лейди“
1/2 ч. л. канела
100 г захар
2 с. л. сок от лимон
за глазурата:
300 г захар
150 мл прясно мляко
1 1/2 с. л. глюкоза
50 г краве масло
1 ванилия
50 мл животинска сметана
за украса:
50 г какао
 

Начин на приготвяне:
1
Карамелена торта с ябълкиЗа блата се смесват брашното със солта, ванилията и бакпулверът.
2
Карамелена торта с ябълки 2Белтъците се разбиват с млякото. Маслото се разбива със захарта до пухкава консистенция.
3
Карамелена торта с ябълки 3Към разбитото масло при постоянно бъркане се добавя 1/3 от сухата смес и се сипва 1/2 от млечната смес. После още 1/3 суха смес и останалата млечна. Накрая се прибавя и последната част от сухата смес и се разбива още 2-3 минути.
4
Карамелена торта с ябълки 4Тестото се изсипва във форма за печене с махащо се дъно с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 30 минути. Готовият блат се изважда и охлажда. Реже се на две.
5
Карамелена торта с ябълки 5За плънката се настъргват ябълките и заедно с останалите продукти се слагат в касерола. Готви се до омекването на плодовете.
6
Карамелена торта с ябълки 6250 г захар за глазурата се сипва в касерола. Добавят се млякото и глюкозата. Вари се, докато се разтопи захарта.
7
Карамелена торта с ябълки 750 г захар се карамелизират, налива се топлата млечна смес и се готви на слаб огън, докато стигне температура 110 градуса. Дърпа се от котлона и се добавят маслото, ванилията и 25 мл сметана. Прецежда се и се оставя да се охлади за 15 минути.
8
Карамелена торта с ябълки 8След това се разбива с миксер до гладък крем, като се добавя и останалата сметана.
9
Карамелена торта с ябълки 9В чиния или форма за кейк слага едното парче от блата. Разпределя се плънката и се поставя другото парче блат.
10
Карамелена торта с ябълки 10Залива се с глазурата и се оставя в хладилник за 2 часа. Поръсва се с какао.

Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

27.01.2014
И моята глазура се разтече(приготвих я с мед, не с глюкоза). :(
7.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2013
\" Бон апети \", тази есенна тортичка е много, много вкусна. Страхотна рецепта, приготвя се бързо и лесно.
6.
Изпрати
лично съобщение

25.10.2013
Много вкусен сладкиш, но карамелът ми стана рядък и протече. Може би защото ползвах мед, а не глюкоза, знам ли и аз.
5.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2013
Току-що я направих... И глазурата ми стана ЧЕРНА! :) Малко неприятно прозира и се вижда долният светъл блат. Обаче вкусът и ароматът на съставките компенсират. Надявам се гостите ми утре да я харесат!
4.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2013
Да, точно така :) В тази рецепта глюкозата може да се замени с мед.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


386 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта