Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбе

Дата: 12.07.2006
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г ягоди
3 с. л. захар
30 г масло
6-8 кайсии
4-5 с. л. захар
2 жълтъка
50 мл двойно еспресо
250 мл растителна сметана
1 ч. ч. пудра захар
1/2 лист бутертесто
2 с. л. захар
2 белтъка
1 ч. л. наситнена лимонова кора
2 с. л. лимонов сок
20 мл портокалов ликьор
1/2 ч. ч. захар
180 мл вода
4 топки сметанов сладолед
 

Начин на приготвяне:
1
Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбеЯгодите се почистват и се поставят в блендер. Сипва се 1/2 ч. ч. захар, налива се вода, добавят се лимоновата кора, портокаловият ликьор и лимоновият сок.
2
Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбе 2Сместа се пюрира и се прецежда в купа, като се претрива. Купата се покрива и се поставя във фризер. Трябва да престои няколко часа, като през 30 минути се разбърква.
3
Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбе 3Белтъците се разбиват на мек сняг с 2 с. л. захар. Сорбето се изважда от фризера, натрошава се и се изсипва в белтъците. Разбърква се и се връща във фризера за още 20 минути.
4
Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбе 4Бутертестото се разточва върху обилно поръсен с пудра захар плот, като горната му страна също се поръсва добре. Разточеният лист се разрязва на триъгълници, които се нареждат в тава и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 5-8 минути.
5
Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбе 5Сметаната се загрява в тенджерка. Жълтъците се разбиват със захарта и кафето и се сипват при сметаната. Кремът се кипва и ври 2-3 минути, след което се сваля от котлона и се оставя да се охлади.
6
Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбе 6Кайсиите се разделят на половини (костилките се махат) и се карамелизират от двете страни в предварително загрятото масло, като се поръсват със захарта. Пържат се 3-4 минути и се свалят от котлона.
7
Карамелизирани кайсии със захаросани хрупки и ягодово сорбе 7При сервиране във всяка порция се слагат по 2 захаросани хрупки, отстрани се сипва от крема, поставят се 1-2 още топли кайсии, ягодово сорбе и топка сметанов сладолед.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


151 ДУШИ ОНЛАЙН
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта