Картофи "Принцеса"

Източник: Бон Апети
Дата: 25.06.2004
Картофи
 
Необходими продукти:
1 кг големи пресни картофи
8–10 с. л. олио
1 глава лук
1 яйце
3 с. л. извара
1 ч. л. червен пипер
1 стрък копър
3–4 стръка магданоз
1 ч. л. самардала
50 г смлени орехови ядки
2–3 с. л. олио
1/2 зелена чушка
300–400 г кисело мляко


Начин на приготвяне:
1
Картофи
Картофите се измиват, подсушават се и се подреждат в тава. Поливат се с половината от олиото и се пекат около 40 минути в предварително загрята до температура 220 градуса фурна.
2
Картофи
Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва около 10 минути в тиган, в който предварително е загрято останалото олио, като периодично се разбърква.
3
Картофи
Разделя се жълтъкът от белтъка на яйцето. Щом лукът се изпържи до златисто, се добавя изварата, разбърква се, докато стане на кашичка, поръсва се с червения пипер. Тиганът се оттегля от котлона и се посолява. Сместа се оставя да се охлади, прибавя се жълтъкът и се пюрира в блендер.
4
Картофи
Готовите картофи се оставят да се охладят и един по един се разрязват на две. Изважда се сърцевината на всяка половинка и се добавя в блендера. Сместа се подправя с наситнените копър и магданоз, ароматизира се със самардалата и отново се пасира.
5
Картофи
Готовата смес се прехвърля в голяма купа, добавя се разбитият белтък и се бърка в една посока. Шприцова се в картофените лодчици, поставят се в тавата, в която са печени картофите, и се пекат 10–15 минути при температура 200 градуса.
6
Картофи
Ореховите ядки за соса се запържват за 30–40 секунди в предварително загрятото олио. Зелената чушка се нарязва наситно и се разбърква с киселото мляко. Добавят се запържените орехови ядки, докато са горещи, посолява се и се разбърква.
7
Картофи
Изпечените картофи се поливат със соса и се сервират.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

12.02.2016
Меги, направена е необходимата техническа корекция - бутонът „Аз сготвих!“ вече работи.
2.
Изпрати
лично съобщение

09.02.2016
Защо не работи бутона \"Аз сготвих\" към тази рецепта? Толкова си играх при приготвянето, а не мога да прибавя рецептата към списъка със сготвеното от мен (за да я намирам по-лесно после).
1.
Изпрати
лично съобщение

09.02.2016
Много ни харесаха, макар че е голяма играчка. Не зная дали след толкова години (от 2007) бих се захванала пак да ги приготвя.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: