Касата „Сицилиана”

Дата: 24.02.2012
Източник: Бон Апети
Касата „Сицилиана”
 
Необходими продукти:
за блата:
5 яйца
75 г брашно
75 г царевично нишесте
150 г захар
1 ванилия
1 щипка сол
за сиропа:
2 с. л. десертно вино „Mарсала”
4 с. л. захар
4 с. л. вода
за крема:
750 г сирене „Рикота”
100 г черен шоколад
150 г захаросани плодове (пъпеш, папая, портокал)
250 г пудра захар
200 мл готварска животинска сметана
50 г белен шамфъстък
3 с. л. десертно вино „Mарсала”
2 ванилии
1 щипка канела
за декорация:
300 г марципан
зелена сладкарска боя
захаросани плодове (папая, пъпеш, портокал)
 

Начин на приготвяне:
1
Касата „Сицилиана”
Яйцата, захарта, ванилията и солта за блата се разбиват с миксер за 5–10 минути, докато се получи пухкава маса. Нишестето и брашното се пресяват и се прибавят към сместа. Отновово се разбива.


2
Касата „Сицилиана” 2
Тестото се разделя надве и се пече в две широки тави (най-подходящи са тези от фурната), върху хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 15–20 минути, до златисто. После се оставят да се охладят.


3
Касата „Сицилиана” 3
Захаросаните плодове за крема и ядките, се нарязват. Разбиват се заедно с рикотата с миксер. Добавя се пудрата захар, отново се разбива и накрая се слагат нарязаният шоколад, ванилията, марсалата. Сметаната се разбива и се сипва в сместа. Разбърква се и се прибира в хладилник да се охлади за 15–20 минути.


4
Касата „Сицилиана” 4
Всички продукти за сиропа се слагат в съд на котлона и се кипват, докато захарта се разтвори. Съдът се сваля от огъня и сирпът се оставя да се охлади.


5
Касата „Сицилиана” 5
От единия от блатове, с помощта на формата за печене (26 см), се изрязва основа за тортата. Формата се намаслява, преди да се сложи основата.


6
Касата „Сицилиана” 6
От останалия блат се изрязват парчета, като бишкоти, с които се облепват стените на формата.


7
Касата „Сицилиана” 7
Другият блат се нарязва на дълги ленти, с него ще се покрие тортата.


8
Касата „Сицилиана” 8
Блатът - основата и стените, се намазва добре със сиропа.


9
Касата „Сицилиана” 9
Кремът се сипва във формата и ако има блат, който излиза от съда, се изрязва с остър нож.


10
Касата „Сицилиана” 10
Покрива се с тестените ленти и се намазва със сироп. Тортата се оставя в хладилник за 6–12 часа.


11
Касата „Сицилиана” 11
Марципана се смесва със сладкарска боя (ако е суха се разтвяря в 1 с. л. вода). Могат да се сложат 1–2 капки олио за блясък. Размачква се добре и после се разточва на тънка кора. Покрива се горната част на тортата, а по стените се оформят лентички. Украсява се със захаросани плодове.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


209 ДУШИ ОНЛАЙН
Миглена Господинова се регистрира в сайта.
Mariana Tzanova коментира рецептата Питки с бекон
Delyana Spasova се регистрира в сайта.
Гери Донкова се регистрира в сайта.
Maria Koleva се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта