Кайма със зеленчуци върху жълт ориз

Богато на вкусове и аромати ястие с мляно месо, поднесено със свежа салата с аспержи
Източник: Бон Апети
Дата: 01.04.2013
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз
 
Необходими продукти:
600 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 връзка зелени аспержи
250 г печурки
40 г краве масло
1 с. л. светъл соев сос
1 ч. л. майорана
сол и черен пипер на вкус

за ориза:
200 г бланширан ориз
20 г краве масло
1 ч. л. куркума
сол и черен пипер на вкус

за салатата:
1/2 зелена салата
1 краставица
60 мл зехтин „Екстра върджин“
сокът от 1/2 лимон
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз

Гъбите се обелват, пънчетата се отстраянват, гъбите се нарязват наситно. Лукът, морковът и скилидките чесън се обелват, лукът се нарязва на полумесеци, морковът се настъргва, чесънът се наситнява.

 


2
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 2

Аспержите се обелват, доланата част се нарязва наситно, а връхчетатасе разрязват надве и се запазват за салатата.

 


3
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 3

В съд се сгорещява маслото и в него се запържват лукът и морковът. Прибавят се и гъбите, след това чесънът. Подправя се с майораната. Добавя се долната част от аспержите.

 


4
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 4

След като зеленчуците се запържат, се добавя каймата, бърка се, докато стане на трохи и се запържи много добре – до кафяво. Подправя се със сол и черен пипер.

 


5
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 5

Налива се 300 мл вода. Разбърква се, оставя се на огъня, докато течността се изпари. Накрая се прибавя соевият сос.

 


6
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 6

Оризът се сварява в 500 мл вода с куркумата. Отцежда се и към него се  прибавя студеното масло. Разбърква се и се овкусява със сол и черен пипер.

 


7
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 7

Връхчетата на аспержите се бланшират във вряща вода със сол и захарта за салатата, за кратко, след това се обливат с ледено студена вода.

 


8
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 8

Краставицата се обелва и с помощта на белачка се оформя на тънки дълги ленти (без сърцевината). Салатата се измива и се подсушава. Накъсва се при краставицата. Слагат се аспержите, залива се с лимоновия сок и зехтина. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


9
Кайма със зеленчуци върху жълт ориз 9

В чинии се прави канапе от ориза, отгоре се слага от каймата със зеленчуци, а салатата се поднася в отделна купа.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Стана много вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


153 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: