Кипърска мусака

Източник: Бон Апети
Дата: 31.08.2005

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г патладжани
500 г тиквички
500 г картофи
100-150 г кашкавал
2-3 домата
олио за пържене
500 г телешка кайма
150 мл червено вино
1 глава лук
2-3 с. л. олио
1 1/2 ч. л. риган
1/2 ч. л. канела
600-700 мл прясно мляко
30-40 г масло
2 яйца
2 с. л. брашно
1 щипка индийско орехче
черен пипер и сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Кипърска мусака
Патладжаните се нарязват на колелца, поръсват се със сол и се оставят за 10-15 минути, за да се отцеди горчивият им сок. Картофите и тиквичките също се нарязват на колелца. Зеленчуците се запържват леко в предварително загрято олио.
2
Кипърска мусака 2
Сгорещява се олио и в него за 1 минута се запържва наситненият лук. След това се налива виното, ври 5-8 минути и когато е почти извряло, се изсипва каймата.
3
Кипърска мусака 3
Каймата се бърка енергично, докато стане на трохи, на слаб огън. След това се поръсва със сол, разрежда се с 1 к. ч. гореща вода и се подправя с канела и риган.
4
Кипърска мусака 4
В намазнена с олио тава се нареждат картофите, отгоре се разпределя половината от каймата, покрива се с патладжаните, върху тях се разпределя останалата кайма и се покрива с тиквички и тънки резени домат. Пече се 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5
Кипърска мусака 5
Брашното се запържва в предварително загрятото масло, като се бърка с тел. Щом стане хомогенна смес, се оттегля от котлона за 1-2 минути. След това се налива прясното мляко и се оставя да покъкри 5 минути.
6
Кипърска мусака 6
Сосът се ароматизира с индийско орехче, посолява се и се поръсва с черен пипер. Яйцата се разбиват в купа и в тях се налива горещият сос.
7
Кипърска мусака 7
Изпечената мусака се изважда, полива се със соса и се поръсва с настърган кашкавал. След това се връща в горещата фурна и се запича още 10-15 минути при температура 180 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


105 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: